23948sdkhjf

Kommuner får skänka och ta emot mat

Livsmedelsverket: Kommunala verksamheter får sälja mat som blivit över.
Enligt Livsmedelsverket får myndigheten många frågor huruvida det är tillåtet för kommuner att skänka, sälja och ta emot överbliven mat – något som gör att man väljer att gå ut med ett tydligt svar.

Det är tillåtet att för till exempel en skola att ta emot mat som ges bort av en butik, och på samma sätt är det tillåtet för till exempel skolor att sälja överbliven skolmat till föräldrar och lärare. Men det är upp till aktörerna som skänker, säljer eller serverar maten att ansvara för att maten är säker.

Enligt Livsmedelsverket går möjligheten för de kommunala verksamheterna hand i hand med målet om att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan.

- Minskar matsvinnet så minskar matens miljöpåverkan, men det är också en ekonomisk fråga; om vi minskar matavfallet med bara 20 procent innebär det en samhällsekonomisk vinst på 10–16 miljarder kronor per år, säger Anna Wedholm på Livsmedelsverket.

För att få sälja eller skänka mat behöver dock kommunerna först informera livsmedelskontrollen, eftersom det kan betyda förändringar i verksamheten. Samtidigt måste kommunen ansvara för att säljverksamheten inte överträder konkurrens- och upphandlingsregler.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078