23948sdkhjf

Renässans för kålroten

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

I veckan samlades gastronomi- och odlingsspecialister och andra gastronomiskt intresserade för kålrotsprovning på restaurang Rutabaga i Stockholm.

Lista på svenska kålrotssorter:

Aspås
Baggens
Bangholm Fenix
Bangholm Original
Bjursås
Boltjärn
Bortas Bertils kålrot
Drottning
Farfar
Finnmarkens vita kålrötter
Globus
Gul Svensk
Gullåker
GullåkerIII
Janne
KlintKarin
Ljustorp
Mariero
Norsjö
Nusnäs
Odal
Patria
Rotabagge
Sollrot
Solveig
Svalöf Victoria
Svensk
Tiffany
Trutsgård
Tällberg
Viksjö
Viktoria
Vintjärn
Weibulls Foder
Weibulls orginal Balder
Weibulls orginal Bangholm
Östergyllen
Östgöta
Östgöta 2
Östnor
16 G

Under måndagen smakades på 51 olika kålrötter av olika  storlekar, färger och smaker skulle provas och bedömas. Provningen skedde på restaurang Rutabaga i Stockholm, amerikanska för just Kålrot sprunget ur det västgötiska ordet, och Kålrotsakademiens preses Hans Naess hade odlat fram  50 av sorterna.

Kålroten är en korsning mellan rova och kål och dess status är på väg att förändras då många bland annat genom Kålrotsakademiens arbete tagit den till sig igen.

– Jag tycker det är extremt inspirerande att det har gått så fort att popularisera kålroten. Det ska bli väldigt spännande att arbeta vidare med vad vi kan göra med denna råvara. På vår nordisk-asiatiska meny har vi gari* gjord på kålrot. Det har blivit succé och våra gäster föredrar den nu framför originalet på ingefära, säger Frida Ronge, kreativ ledare för restaurangerna Tak och Unn, och  som var en av många kockar på plats under provsmakningen. 

Sorterna som odlats fram ska leva vidare genom att hängivna odlare fortsätter föröka och odla dem. 

– Vi har som mål att 5–10 sorter av dessa ska ut på marknaden så att vanliga konsumenter i framtiden ska kunna få välja på mer än en enda anonym sort, säger Hans Naess, Kålrotsakademien.

I Kålrotsakademien sitter 18 ledamöter och har till uppgift att tillsammans skapa ett forum för forskning, utveckling och entreprenörskap kring matkultur och kulturväxter.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fler går över till returpall

Löfbergs investerar 200 miljoner

Största satsningen i rosteriets historia

På nytt jobb
Två nya namn till Lantmännen

Problem för världens största Nutella-fabrik

Starkt år för skyltföretaget

Brittisk hälsokostkedja till Femman

I april öppnar kedjan andra butiken i Göteborgsområdet.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nestlé tar täten för hållbara konsumentförpackningar

Nestlé tar krafttag för att minska miljöpåverkan från förpackningar och inrättar nytt forskningscenter.

Mat.se växlar upp med veganbutik

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Kopparbergs håller ställningarna

Svensk upptäckt kan ge billigare svamp

Ny mötesplats ska öka branschens konkurrenskraft

Kung Markatta ger sig på växtbaserade drycker

Sågspån omvandlas till livsmedel

Ny maskin för klimatsmart mjölkförpackning

Scandi Standard ser minskad vinst

Hela vinsten till bönderna

Nestlé satsar hållbart – inrättar forskningscenter

Alla förpackningar ska vara återvinningsbara eller återanvändbara år 2025.

Oatly söker bönder

Billigare mat i januari

Polarbröds Anna Borgeryd avliden

Var huvudägare tillsammans med systern Karin Bodin.

Boxaren in i andra ronden – planerar 30-40 nya produkter

…Och förbereder ett intåg i nya kategorier.

Cateringföretag tar in investerare

De kan vinna Icas entreprenörspris

Östgötasvamp in i stor dagligvarukedja

Gotlandsbageri återuppstår

Varsel när Coop byter köttleverantör

Första Biofach för Business Sweden

Framgång för Pricer

Ny ledamot till Cloettas styrelse

Probi lyfte under året

Mer vego längs vägarna

På nytt jobb
Han lämnar Findus

De förvärvar Fiskexporten

Så ska Sveriges livsmedelsexport öka

Se alla Företagens egna nyheter

Miljöteknik i Söderort - Cleantech Högdalen Februari 2019

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Bättre växtbaserade alternativ till kött med citrusfibrer

Rödvins- och vitvinsextrakt för såser och marinader

Ny produktkatalog och jubileumserbjudande

Scanvaegt SP520 Compact Sizer ++

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas

Besök ebm-papst på Fastighetsmässan i Kista

Lenze visar sina intelligenta automationslösningar för Intralogistik på LogiMAT 2019

Scanvaegt ProCheck SC500 checkweigher

Lenze visar sina intelligenta automationslösningar för Intralogistik på LogiMAT 2019

Designpris till nya Shuttlesystemet

Ny röntgenmaskin XCB 0525

Ny affärsutvecklare på ebm-papst OEM-avdelning

EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitet

Strålande investering

Tack till alla som besökte oss i vår monter under Stockholm Furniture fair 2019!

Emballage med alla hjärtans dag-budskap

Flexiblare lagring för pallar och långgods

Förslutning med premiumkvalitet

Stort intresse för vårt kostnadsfria webinarium 22/2 - Anmäl dig nu!

Food waste: Air Liquide tar sitt ansvar med livsmedelsgaser som främjar hål...

Nya partner på den svenska marknaden

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Sänd till en kollega

0.133