23948sdkhjf

Renässans för kålroten

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

I veckan samlades gastronomi- och odlingsspecialister och andra gastronomiskt intresserade för kålrotsprovning på restaurang Rutabaga i Stockholm.

Lista på svenska kålrotssorter:

Aspås
Baggens
Bangholm Fenix
Bangholm Original
Bjursås
Boltjärn
Bortas Bertils kålrot
Drottning
Farfar
Finnmarkens vita kålrötter
Globus
Gul Svensk
Gullåker
GullåkerIII
Janne
KlintKarin
Ljustorp
Mariero
Norsjö
Nusnäs
Odal
Patria
Rotabagge
Sollrot
Solveig
Svalöf Victoria
Svensk
Tiffany
Trutsgård
Tällberg
Viksjö
Viktoria
Vintjärn
Weibulls Foder
Weibulls orginal Balder
Weibulls orginal Bangholm
Östergyllen
Östgöta
Östgöta 2
Östnor
16 G

Under måndagen smakades på 51 olika kålrötter av olika  storlekar, färger och smaker skulle provas och bedömas. Provningen skedde på restaurang Rutabaga i Stockholm, amerikanska för just Kålrot sprunget ur det västgötiska ordet, och Kålrotsakademiens preses Hans Naess hade odlat fram  50 av sorterna.

Kålroten är en korsning mellan rova och kål och dess status är på väg att förändras då många bland annat genom Kålrotsakademiens arbete tagit den till sig igen.

– Jag tycker det är extremt inspirerande att det har gått så fort att popularisera kålroten. Det ska bli väldigt spännande att arbeta vidare med vad vi kan göra med denna råvara. På vår nordisk-asiatiska meny har vi gari* gjord på kålrot. Det har blivit succé och våra gäster föredrar den nu framför originalet på ingefära, säger Frida Ronge, kreativ ledare för restaurangerna Tak och Unn, och  som var en av många kockar på plats under provsmakningen. 

Sorterna som odlats fram ska leva vidare genom att hängivna odlare fortsätter föröka och odla dem. 

– Vi har som mål att 5–10 sorter av dessa ska ut på marknaden så att vanliga konsumenter i framtiden ska kunna få välja på mer än en enda anonym sort, säger Hans Naess, Kålrotsakademien.

I Kålrotsakademien sitter 18 ledamöter och har till uppgift att tillsammans skapa ett forum för forskning, utveckling och entreprenörskap kring matkultur och kulturväxter.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Matleverantören tar in 1,5 miljarder

Vill växa i Sverige.

Hon tog UF-företaget hela vägen till butikshyllan

Surtantens lägger ner

Fiberbaserat tråg kan ersätta CPET

Kommun överväger vildsvinskött

Paradiset och Midsona startar företag ihop

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

På nytt jobb
Från Lantmännen till Bergendahls

Bubs bygger nytt - fördubblar kapaciteten

Två fabriker blir till tre.

Tv-kock i nytt svinnprojekt på Coop

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

Framgång för Poppels crowdfunding

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

1

Dafgårds öppnar butik

Företag döms för dödsolycka

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Stor köttskandal i Frankrike

Kavlis byte – hårt slag för mejeriet

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Kavli väljer Falköpings Mejeri

Löfbergs intar Lobbyn

På nytt jobb
Ny hållbarhetschef på Polarbröd

Astrid och aporna återuppstår

Orkla köper klassiskt importföretag

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Ny konsumentmärkning för lokala varor

Findus lanserar hållbarhetsstrategi

Mot toppen – med pizzabotten

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Pågen stoppas – av elbrist

På nytt jobb
Han ska styra media på Max

Se alla Företagens egna nyheter

Så fick BH Svets snyggare finish på svetsfogarna

... och vinnaren är:

Böjt och rundat glas från Mirit Glas

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Networks

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

NYHET - läckagetestare LeakPointer 3

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

Kvalitetspotatis kräver ett idealiskt ventilerat lager

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet från Renesas Electron

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

Alfa Laval nyhet

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

Alfa Laval nyhet

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från ...

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

KIPP 100 år 1919-2019

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.184