23948sdkhjf

Teknisk kyl till attack mot svinnet

Kvantum Liljeholmen är pilotbutik för en ny kyl. ”Kommer att sprida sig som en skogsbrand i dagligvaruhandeln”.

Många dagligvarubutiker har anslutit sig till maträddarappen Karma. Butikerna skickar ut push-notiser till kunderna när det finns rabatterad mat som närmar sig utgångsdatum. En butik som fått ordentlig snurr på systemet är pionjären Ica Kvantum Liljeholmen i Stockholm.

– Vi räddar tonvis med mat. Vi hade 8521 Karma-följare senast jag kollade och vi ökar med runt 70 nya användare i veckan. Det är en fullkomligt fenomenal utveckling, säger Jesper Annell, kommunikationsansvarig på Ica Kvantum Liljeholmen till Fri Köpenskap.

I ett nytt pilotsprojekt tillsammans med Karma och vitvaruspecialisten Electrolux tar Kvantum Liljeholmen nu nästa steg i utvecklingen. En ny teknisk kyl förenklar för kunderna.

– Det är busenkelt. Vi lägger bara in varorna i kylen och skickar ut en pushnotis i appen. Köparen får upp en QR-kod i mobilen och låser upp och hämtar varan i kylskåpet.

Jesper Annell, Ica Kvantum Liljeholmen.

Till en början omfattade Karma-maten främst färdiga måltider men i takt med att intresset ökat har volymerna vuxit och sortimentet förändrats.

– Nu kör vi alla möjliga färskvaror. Kött, fisk, you name it. Vi testade till och med att lägga ut en hel Ica online-kasse till försäljning och det fungerade utmärkt. Varorna hämtas direkt.

Den knallrosa kylen som rymmer omkring 100 varor placeras mitt i delikatessavdelningen och kommer troligen att grädda på intresset för appen ytterligare.

– Bara när vi har satt upp reklamskyltar så har vi märkt hur intresset väckts, och det här kylskåpet kommer naturligtvis att bli den ultimata ögonöppnaren. Det är det enda som tillåts vara rosa i avdelningen, säger Jesper Annell.

Kunden öppnar kylen genom den unika QR-kod som skickas i samband med köpet. 

För personalen underlättar kylen i arbetet – men den stora vinsten ligger hos kunden.

– Man slipper stå och vänta på manuell hjälp och det är en stor fördel under rusningstrafiken. Det kan se ut som en välbesökt rock-konsert i delikatessdisken hos oss en fredagseftermiddag.

Kylen introduceras som en betaversion hos Liljeholmen fram till och med den 31 december i år – men Jesper Annell Tror inte att det kommer att stanna där.

– Den här typen av lösningar sprider sig som en skogsbrand i England. Jag tror att det här är starten på en global framgång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11