23948sdkhjf

Rootfruit flaggar för förlust

Fusion, råvarupriser och Smartsnacks sänker chipstillverkaren.

Rootfruit har tidigare lämnat en prognos om fortsatt god försäljningsökning med tillväxt överstigande 20 procent under helåret 2018, samt ett positivt resultat före skatt.

"Styrelsen vidhåller tillväxtmålet men beroende på kostnader för samgåendet med Exotic Snacks, en sänkt bruttomarginal som främst beror på en större andel Smartsnacks i produktmixen samt ökade råvarupriser, flaggar styrelsen för att resultatet i Rootfruit Scandinavia AB för 2018 kommer att bli negativt", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Förvärvet av Exotic Snacks beräknas formellt ske per den 2 januari 2019.

Rootfruit har även beslutat att investera i en ny fabrik och ny produktionslina för att själva kunna producera sina produkter inom konceptet Smartsnacks.

"Därmed ökar vår lönsamhet, vår produktionskapacitet och vi moderniserar samtidigt vår maskinpark. Den nya produktionslinjen ger en kapacitet upp till 100 miljoner kronor i försäljning av Smartsnacks innan vi behöver göra nya maskininvesteringar", skriver vd Thomas Lindström i delårsrapporten för det tredje kvartalet.

Flytten till den nya fabriken kommer att ske under våren 2019.

"Vi återgår till våra högre bruttomarginaler redan under Q2 2019", heter det.

Under det tredje kvartalet uppgick nettoomsättningen till 12,6 miljoner kronor (10,4) med en bruttovinst om 6,0 miljoner kronor (5,7) och ett resultat före skatt om 165 000 kronor (885 000).

Bruttomarginalen under kvartalet har sjunkit jämfört med föregående år till 48 procent (55%).

"Detta på grund av den framgångsrika försäljningen av Smartsnacks, som så länge vi ej producerar dessa själva har lägre marginal än potatischips, samt investeringar i kampanjer och etableringskostnader på nya marknader. Den dåliga skörden av potatis under våren har pressat resultatet under Q3 ytterligare om 200 tusen kronor", skriver vd.

"Vi har haft ett utmanande kvartal med frekventa driftstörningar och höga råvarupriser på potatis. Driftstörningarna belastar tredje kvartalet med 300 tusen kronor i extra kostnader. Få har kunnat undgå sommarens torka och dess påverkan på våra skördar. Även potatisen är drabbad av en minskad skörd, med högre råvarupriser som följd framöver, vilket har belastat oss med cirka 200.000 i ökad råvarukostnad under tredje kvartalet. Prisaviseringar mot våra kunder är gjorda och väntas slå igenom i början av februari 2019", skriver Thomas Lindström.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08