23948sdkhjf

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Ny Icahandlare försökte nytt grepp.

Ica Närabutiken i Kallhäll centrum stod tom i ett halvår. Joakim Enerstrand som jobbat i flera butiker kände att det var dags att prova vingarna med en egen butik. Men med
butikens läge bara 400 meter från högstadieskolan fanns återkommande problem att ta itu med.

Sommaren 2017 tog han över butiken i Kallhälls centrum i Järfälla norr om Stockholm. Efter tio månaders renovering öppnade den lagom till jul. Mycket fungerade bra med många kreativa idéer för att lyfta närbutiken till en fredagsdestination för Kallhällsborna.

Men allt har inte gått som på räls. Läget i centrum med högstadeieskolan ett stenkast bort skapade en hel del situationer med stölder i butiken.

– Några elever hade stulit i centrum och skolan hade dåligt rykte. Jag polisanmälde många elever och det är inte roligt med gråtande barn och föräldrar som tas på sängen av situationen och som dessutom får komma till butiken och betala för varorna. Jag pratade med skolan, som är en riktigt trevlig och bra skola, under våren och ville verkligen göra någonting för att eleverna och jag skulle lära känna varandra.

Dialogen med skolan var tät och utmynnade i en grillunch på skolgården i maj. Det blev startskottet för samarbetet.

– Vi ordnade mat och dryck till alla elever på skolan. Fritidsgården ordnade tävlingar och hög musik spelades på innergården. Eventet var också tajmat så att mat inte serverades i matsalen. Jag ordnade sponsring från Atria, Polfärsk, och Coca Cola. Allt annat med tillbehör som ketchup, allergier transporter med mera tog butiken hand om.

Vädret var fint och nästa samtliga elever ville vara med.

– Alla var glada och det blev stor succé. Det är det roligaste jag någonsin gjort i yrket. Jag minglade runt och pratade med elever och gjorde mig poppis genom att dela ut extra korv. Den störst effekten av dagen var att redan nästa dag gick eleverna förbi butiken och hälsade.

Upplevelsen var att det blev färre snattare. Sommaren kom och till hösten när terminen startade var det bara de ny sexorna som stal.

– Jag fick ju statuera exempel och polisanmäla och gå till rektorn. Rektorn kontaktade föräldrarna som kom ner till butiken. Föräldrar, som ofta inte haft en aning om sina barns förehavanden, har varit mycket samarbetsvilliga.

Joakim Enerstrand vill hjälpa ungdomarna och erbjuder praktik.

– En kille har varit här två dagar – det har fallit väl ut.

Lärarna tyckte också att det var superkul att se alla glada under grillunchen och nästa steg är att samla dem till ett möte.

– Jag vill förklara vad jag kan bidra med. Kanske kan jag vikariera någon gång, något jag provat på tidigare. Men man börjar med ett blankt papper och målet är att alla parter ska vinna, men själva initiativet ska komma från lärarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093