23948sdkhjf

Student öppnar obemannad butik

Första butiken på orten - dessutom helt utan personal.

I lördags öppnade en helt ny automatiserad dagligvarubutik i den lilla orten Ekängen strax norr om Linköping. Butiken med det lite ovanliga namnet {Auto_mat}:s upphovsman är 20-åriga ingenjörsstudenten Edvin Johansson. Han fick idéen för två år sedan eftersom hans mamma som boende i Ekängen har åtta kilometer till närmaste butik.

– Jag tog kontakt med kommunen om att få arrendera 200 kvadratmeter mark vid återvinningsstationen i Ekängen. Sedan har det tagit ungefär två år att utveckla systemet och bygga tekniken som integrerar mellan kunden, bank-id och butiken, säger Edvin Johansson till Corren.

Även om butiken ska vara automatiserad har Edvin Johansson under de första dagarna varit i butiken mest hela tiden och träffat kunder.

– De har varit väldigt, väldigt positiva över att få en automatiserad butik, eller iallafall en butik överhuvudtaget, säger han till Fri Köpenskap.

Butiken har Edvin Johansson ritat och byggt själv under sommaren och klockan fem på lördagsmorgonen stod den alltså klar. Butiken ligger på 22 kvadratmeter och bygger till stor del på förtroende, även om tillträde sker med hjälp av mobilt bank-id samt att butiken är kameraövervakad samt larmad utanför de regelbundna öppettiderna; 5-23.

Priserna är jämförbara med andra butiker och Axfood levererar majoriteten av varorna, resten försöker Edvin Johansson komplettera med lokala råvaror. I butiken ska det mesta från färska grönsaker och frukt till mejerivaror och frysta färdigrätter finnas.

– Tanken var en butik med bara basvaror, men det blev lite mer, säger Edvin Johansson till Corren.

Edvin Johansson är mån om att påpeka att butiken varken innehåller alkohol, tobak eller kontanter, allt för att minska stöldrisken.

– Den här butiken är i min mening bättre bevakad än många andra då alla kunder är identifierade och det kommer att leda till mindre svinn, säger han.

I butiken finns även färska ägg, vilket inte är så konstigt då butiken inte är Edvin Johansson första företag. Han står nämligen bakom en egen äggleveransservice vid namn Ägghem där Edvin Johansson i dagsläget kör ut 3000 ägg i veckan till 500 Linköpingsbor. Två kvällar i veckan utöver studier på heltid går åt till Ägghem och nu ingår även skötsel av den nya butiken i Edvin Johanssons sysslor.

Hur hinner du med allt?

– Ja det gäller ju att prioritera, istället för att se på tv åker jag ut och delar ut ägg och istället för att spela tv-spel så ser jag till butiken, säger Edvin Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095