23948sdkhjf

Energidryck kan komma att begränsas

Eventuell maxhalt kan stoppa vissa tillverkare.

Frågan om försäljning av energidrycker till barn och eventuella åtgärder för att begränsa dem har utretts av Livsmedelsverket och de har nu kommit fram till att en åldersgräns inte är att föredra då ungdomar inte är storkonsumenter av energidryck.

– Undersökningen Riksmaten ungdom visar, kanske överraskande för många, att konsumtionen av energidryck är låg i åldersspannet 11-18 år. Det är faktiskt vanligare att barn och unga får i sig koffein från kaffe, te och coladryck, säger Anna Wedholm teamchef på Livsmedelsverket.

Istället anser Livsmedelsverket att en maxhalt kan ses som en möjlighet att undvika att ungdomar får i sig för stora mängder koffein via energidrycker. Dessutom uppger Livsmedelsverket att butikernas egna frivilliga åldersgränser i dagsläget fungerar tillfredsställande. Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har meddelat att de behåller åldersgränsen.

– Med full respekt för myndigheternas slutsats, det är de som står för det vetenskapliga underlaget och har förutsättningar att genomföra utredningar. Maxgräns för koffein kan vara en bra åtgärd, men vi tror också att åldersgräns fyller en viktig funktion. Vi ser ingen anledning att sluta tillämpa åldersgräns, säger Karin Brynell i ett pressmeddelande.

Utredningen är ett första steg på väg mot en eventuell lagstiftning och Livsmedelsverket betonar att det finns mer att utreda i frågan.

– Vi har inte lagt ett förslag ännu på exakt var en eventuell gräns skulle ligga men vi har tittat på EFSAs (den europeiska livsmedelsmyndigheten reds. anm) rekommendationer som ligger på 3 milligram per kroppsvikt, vilket skulle innebära cirka 3200 milligram koffein per liter som ett eventuellt tak. En burk med den mängden koffein är ungefär vad en elvaåring kan dricka utan att uppleva några negativa effekter, säger Anna Wedholm.

3200 milligram per liter är i dag precis det värde som Red Bull ligger på, men märken som Nocco och Aminpro ligger en bra bit över den mängden.

– Vi har inte gjort en konsekvensutredning ännu och vi vet att det kan komma att innebära ett handelshinder som skiljer sig från resten av Europa och det är till att undersöka om det är värt det, säger Anna Wedholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095