23948sdkhjf

Hamnstrejken hotar handeln

Ica riskerar att behöva dra om handelsrutten till Hamburg eller Rotterdam.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren Sveriges Hamnar kan få förödande konsekvenser om strejken blir långvarig. Det menar Svensk Handel.

Hamnstrejken slår mot handeln. För handelns företag är det avgörande att ha rätt vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. När varor inte kommer fram i tid riskerar företagen i värsta fall att gå miste om försäljning, säger Hans Tjernström, presschef på Svensk Handel till Fri Köpenskap.

I värsta fall kan det innebära att varor som var tänkt att gå till sjös tvingas läggas om och transporteras omvägar med lastbil.

Vi följer konflikten noga men förhoppningen är att det inte ska bli långvarigt. Än så länge har det pratats om en strejk i dag och i morgon. Drar det över på tiden blir vi tvungna att se över våra handelsvägar, säger Jonas Andersson, chef för frukt och grönt på Ica Sverige till Fri Köpenskap.

Hamnarna i Rotterdam och Hamburg och vidare transport via lastbil skulle i sådana fall kunna bli aktuellt.

Det är naturligtvis förenat med en merkostnad men exakt vad priset skulle bli är svårt att sia om. Däremot kan det också innebära en flödespåverkan eftersom det är svårt att få tag i chaufförer och bilar med stora volymer och kort varsel, konstaterar han.

Ett par dagar är däremot inga problem att vänta i dagsläget.

Just nu är det en lugnare period när det gäller leveranserna. Bananer kommer förvisso löpande varje vecka men det är i dagsläget inget stort bekymmer. Vi får vänta och anpassa oss när vi vet mer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109