23948sdkhjf

Svenskarnas framtida mat

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Framtidens mat har en egen utställning.

Fantasierna om matproduktion i provrör, havsdjupet och rymden hör framtiden till. Redan i tankarna 1950 såväl som i dag.

     Utställningen om framtidens mat och dryck visas på Spritmuseum i Stockholm.

    

En av samarbetsparterna är Coop som fick frågan att sponsra utställningen.

– Spritmuseum kontaktade ett antal aktörer för sponsring men vi ville något mer, säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Coop Sverige.

– Vi är ett matföretag och det här är en utställning om mat, är den enkla anledningen till att vi ville bidra. Vi relanserade märket Änglamark under hösten som därmed får ett särskilt marknadsstöd.

Konstnären Arthur Raudebaug ritade 1962  serien ”Closer than we think” i The Harald Tribune, framsprunget ur den annalkande matbristen efter andra världskriget. Han föreställde sig en framtid med odlingsrör med grödor i rymden, näringsrika svampar drivs fram i kolvar i havsdjupet och gigantiska tomater odlas i laboratorier. Kött odlades i växthus. Allt kusligt nära där vi är i dag.

2019 spanar  man på ett liknande sätt framåt och ser att kosten bör innehålla mer grönt och att alla delar av både växter och djur ska tas tillvara, men framför allt att man inte odlar mer än nödvändigt. Det är bråttom att rädda klimatet.

Ett proteinskifte är på gång och man ser att snart har köttet passerat sitt bäst-före-datum till förmån för vegetarisk kost. Lösningen är baljväxter, frön, tång, alger och nötter. Nyckelordet är varierat.

2 miljoner människor på jorden har insekter som en del av kosten. Hos oss i Sverige är det ännu inte tillåtet som människoföda medan både Norge och Finland serverar insekter som proteinkälla.

Precisionsodling, med rätt mängd vatten och gödsel för varje planta, blir verklighet när bonden får tillgång till drönare. Tekniken tedde sig som science-fiction nyligen men finns nu.

Matsvinnet är redan på tapeten och vi bör lukta på maten innan vi slänger den. Inte många vet att en avokado i soporna betyder att 200 liter vatten slösats bort.

Ett framtidsscenario: Det är 2050. Hårda restriktoner råder för djuruppfödning och köttpriset styrs av klimatbelastningen. Fläsk är nästan helt borta från köttdiskarna och att slänga mat är otänkbart.
Ny forskning har lett till att matavfall omvandlas till nya livsmedel.

Hur ska vi då äta i framtiden? Diet blir mer som en religion men det är svårt att veta hur man ska välja. Kanske det blir den skräddarsydd med hjälp av blodanalys.

Forskningen visar att bakterierna i tarmen påverkar inte bara den fysiska hälsan utan också den mentala. Vi matar tarmen med bra produkter och hantverksmässigt tillverkade drycker. Kanske ersätter de alkohol.

Framtidens mat och dryck

B Utställning: Spritmuseum i Stockholm.

B Utställningsproducent: Anna-Karin Svanberg.

B Innehåll: Spritmuseum med input av experter.

I dag kommer 15 procent av världens växthusgaser från djuruppfödning. 50 procent av grödorna som odlas går till foder. För att rädda jorden måste köttkonsumtionen minska och en lösning är att äta vegetarisk köttersättning  men också odlat kött.

Sedan 1990 har köttkonsumtionen ökat med 40 procent men 2017 bröts trenden med en minskning på 2,6 procent. Enligt jordbruksverket har det utländska köttet fått stryka på foten.

Redan 1974 grundade Coop KF:s provkök matpyramiden för att vägleda konsumenten till bra val och för 1,5 år sedan kom den i ny tappning – matomern.

– Vi ville knyta ihop säcken, från kostpyramiden till matometern, så tillsammans med Konsumetföreningen Stockholm beslutade vi att bidra till utställningen. Vi har ju ett konsumentupplysningsuppdrag i våra stadgar, säger Björn Larsson.

Hur fungerar Coops Mato-meter?

– Vi har en panel om 1 000 personer som varje dag mappar sina matvanor i ett digitalt formulär. Panelen är statistiskt utvald ur medlemspanelen. Detta gör man varje dag. Det går att se trender och göra analyser med data från 500 000 måltider och
90 000 intervjuer med kunder.

Hur fungerar Coops Mato-meter?

– Vi har en panel om 1 000 personer som varje dag mappar sina matvanor i ett digitalt formulär. Panelen är statistiskt utvald ur medlemspanelen. Detta gör man varje dag. Det går att se trender och göra analyser med data från 500 000 måltider och
90 000 intervjuer med kunder, säger Björn Larsson.

Spårad fläskkotlett.

I morgondagens butik vill vi ha full koll på vad maten innehåller och vart den kommer ifrån.

Vi ska kunna gå baklänges från hyllan till lastbilen, grossisten, producenten och bonden med hjälp av block chain-teknik.

Men Svenskarnas förändring mot grönare tillvaro går inte tillräckligt fort. Det snabbaste och enklaste sättet just nu som Björn Larsson ser är att visa kunden alternativ.

– Kunden behöver hjälp att hitta vegetariska och hållbara recept som inte tar mera än en kvart att laga. Det är viktigt att recepten är prisvärda – vår strategi är ”Fyra för åttio” det vill säga en familjemåltid om fyra personer för högst 80 kronor.

Hur ska Coop styra åt ett hållbart samhälle?

– Vi har ett direktiv från KF att hållbarhet ska påverka alla affärsbeslut. Där är vi inte i dag, men  ambitionen är stor, säger Björn Larsson.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Scanvaegt i partnerskap med mjukvaruföretag

Coop ratar fisklådor av frigolit

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Ingelsta fortsätter öka

Reitan öppnar butik nummer 400

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Hälsingestintan i konkurs – mobila slakteriet får inte ihop ekonomin

Avslöjar: Panini släpper Amazon Go-koncept: ”Först på marknaden”

Paninis nya Grab and go-koncept ska ta snabbmatskedjan in i den tekniska framtiden.

På nytt jobb
Han lämnar Cloetta

Här är City Gross nya convenience-butiker

Butiker på 700 till 1 200 kvadratmeter med brett utbud och större tillgänglighet.

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Branschen smörar för veganerna

Veganska smörgåspålägg breder ut sig

Striden om vegoburgarna intensifieras

Burger King och Max lanserar varsitt vegoalternativ.

Njie breddar – lanserar klädkollektion

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Jordgubbsskörden väntas bli riklig

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Ekobutik i konkurs

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Vitlöksodlare gynnas av handelskrig

Kopparbergs backar

IVL och livsmedelsbranschen ska minska svinnet

Ica går över till svenskodlade plommontomater

På nytt jobb
HK Scans HR-direktör går till Coop

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Mackmyra ökar i omsättning men även i förlust

Nu kommer ölglassen

Nu träder nya transfettsreglerna i kraft

Stora Enso satsar på intelligenta automater

Se alla Företagens egna nyheter

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

"Driving for Excellence"

Nyhet: Dubbelskruvpumpar!

Kemiskt härdat glas - Den tunna, starka produkten

Möjlighet att ha översikt på temperaturen i många olika applikationer samtidigt, går det?

Testa dig själv: Hur mycket kan du om plast och hållbarhet?

R 5 RD Nya generationens vakuumpump

Studio 5000 Logix Designer Tips & Trix

Tillförlitlig information av era automationsprocesser i realtid!

Kan plast förhindra matsvinn?

Välj rätt bland våra belysningsmetoder!

Industrimässa med brett multibrand sortiment från Nomo

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

Lagafors i fokus när världens ledande fackmässa för köttindustrin ägde rum i Frankfurt

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

När du vill transportera gasflaskor i din personbil

ebm-papst fläktserie AxiBlade utökas med fläktar i mindre storlekar

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddeval...

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda ...

Norskt eko-mejeri väljer bägare från RPC Superfos

Sänd till en kollega

0.176