23948sdkhjf

Så slår Brexit i butikshyllan

När Storbritannien lämnar EU blir det betydligt krångligare för svenska livsmedelsföretag att importera och exportera.

Det kommer att ge avtryck i butikshyllorna och påverkar konsumenternas möjlighet att köpa vissa varor.

Nya kontroller och godkännanden kan bli aktuella för att handla med Storbritannien, enligt Livsmedelsverket. Storbritannien var Sveriges femte största importland för livsmedel 2018. Sammanlagt importerade svenska företag livsmedel för 74 miljarder kronor förra året.

Eftersom det inte finns något färdigt avtal mellan EU och Storbritannien finns det fortfarande många oklarheter. Om det blir en mjuk brexit, med något slags övergångsavtal, beror effekten för svenska företag och konsumenter på hur avtalet utformas.

– Brexit får effekter på de svenska livsmedelsföretagens möjligheter att handla med Storbritannien. Om det blir krångligare att importera kan också de svenska konsumenternas möjlighet att köpa vissa varor påverkas, säger Sofia Ardell, chef för handel och exportfrågor på Livsmedelsverket.

Vid en hård brexit påverkas både den svenska importen från och exporten till Storbritannien. Då blir det samma krav på gränskontroll vid import som det i dag är från andra länder utanför EU. Det handlar främst om animaliska produkter, vissa vegetabilier samt ekologiska produkter.

Vid en hård brexit kan Storbritannien också komma att kräva särskilt godkännande för EU-länder, och därmed Sverige, att få exportera till Storbritannien, vilket kan kan göra export svårare.

Det finns en risk att svenska livsmedelsföretag är oförberedda på vad brexit innebär för deras verksamhet. Det gäller inte minst alla små livsmedelsföretagare som i dag har relativt lätt att handla med Storbritannien, skriver Livsmedelsverket

– Företag som handlar med Storbritannien behöver sätta sig in i de olika scenarierna och förbereda sig på eventuella förändringar. De måste räkna med att handeln kan försvåras genom ökade kostnader och mer administrativt arbete, säger Sofia Ardell.

Även företag som är beroende av leverantörer som bedriver handel med Storbritannien kan påverkas indirekt.

JOACHIM BJÖRK

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453