23948sdkhjf

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

Svenskarna konsumerar allt mer lammkött och en stor andel av köttet måste därför importeras. En ny undersökning utförd av Livsmedelsverket visar att 35 procent av både det inhemskt producerade och det importerade lammköttet innehåller bakterien Stec.

Stec som kallas Ehec när den smittar människor kan i värsta fall ge upphov till allvarliga symtom som njursvikt. Den sort som upptäcktes av Livsmedelsverket var dock oftast inte av den allvarligaste sorten, men de kan ändå ge symptom som magkramper och diarré.

Förekomsten av Stec-bakterier skilde sig åt beroende på vilka länder kom ifrån. I lammkött från Irland fann man i 64 procent av fallen Stec att jämföra med 43 procent i det svenska köttet. Lägst förekomst av bakterierna återfanns i kött från Nya Zeeland, där återfanns bakterierna i 19 procent av fallen.

Branschorganisationen Kött och Charkföretagen välkomnar rapporten som de anser visa att risken för spridning av sjukdom är låg samt bidrar till att öka kunskapsläget om lammkött.

– Det är glädjande resultat nu när vi närmar oss den stora lammhelgen, påsken. Det vore olyckligt om oro för bakterier får konsumenterna att avstå från lammkött. Inte minst för att torkans effekter mot lammproducenterna varit så stora, säger Magnus Därth, vd för Kött- och Charkföretagen i ett pressmeddelande.

Förekomsten av andra sorters bakterier var dock väldigt lågt. Ingen Salmonella kunde hittas i några av proverna och endast 2 procent av proverna innehöll campylobacter. Även förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier var låg, det återfanns bara i två prover.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062