23948sdkhjf

Produktionen av ekomjölk fortsätter öka

Invägningen av ekomjölk i Sverige förväntades minska i år, men nu visar siffror från Jordbruksverket att trenden ändå, liksom tidigare år, gick uppåt.

2018 ökade invägningen av ekologisk mjölk vid mejerierna med 51 000 ton eller 12 procent till 465 000 ton. Det innebär att 17 procent av den totala mjölkinvägningen var ekologisk 2018.

Enligt tidningen Ekoweb kan den andelen ekomjölk till och med vara ett rekord internationellt. I Danmark står andelen i dag för 12 procent och i Tyskland och Frankrike ligger den totala andelen ekomjölk på 2-procent.

Mejeriernas produktion av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter var oförändrad mellan åren 2017 och 2018 medan produktionen av ekologisk grädde ökat med 10 procent.

Andelen ekologiska ägg låg under 2018 också på 17 procent av totalen, vilket är samma nivå som året innan. Totalt vägdes 20 500 ton ekologiska ägg in i partihandeln under 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094