23948sdkhjf

Ökad ekologisk konsumtion – inte nödvändigtvis dyrare

I den nya livsmedelsstrategin som ska gälla fram till 2030 ingår sedan 2017 två kompletteringsmål om att produktionsmålen för jordbruksmarken ska ligga på 30 procent ekologiskt och att konsumtionsmålen för offentlig livsmedelskonsumtion ska vara 60 procent.

Målen har ifrågasatts från många olika håll och av olika orsaker, varav ett av dem är om kostnaderna ökar för kommunerna med en ökad ekologisk konsumtion. Enligt en undersökning från den ideella föreningen Ekomatcentrum skulle en ökning till 60 procent inköpta ekovaror inte öka kostnaderna dramatiskt.

I undersökningen har inköpsstatistik från 155 kommuner 2017 undersökt och där framgår det att merkostnaden för kommuner med 60 procent inköpta ekovaror ökade sina kostnader med i genomsnitt tio procent i jämförelse med de kommuner som endast hade en ekoandel på mellan 0-9 procent.

Enligt Ekomat beror de låga kostnadsökningarna på att de kommuner med höga inköpsandelar är mer engagerade i klimatarbetet och håller nere kostnader för det ekologiska, bland annat genom satsningar på minskat svinn och minskad köttkonsumtion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079