23948sdkhjf

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Glädjande besked för landets fiskavdelningar.

De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år sedan 2013. Medan kycklingindustrin har lyckats kapitalisera på proteinskiftet har den svenska konsumtionen av sjömat minskat med 19 procent på fem år.

Läs också: Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Men nu är trenden slutligen bruten. Helåret 2018 ökade nämligen hushållens sjömatkonsumtion med 1 procent till ett genomsnitt på 14,24 kilo per hushåll. Det visar siffror från Gfk:s hushållspanel som omfattar 4 000 svenska hushåll.

Det är positivt att trenden är bruten men det finns mycket att göra, menar Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Trots att Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk två till tre gånger i veckan så äter de svenska konsumenterna sjömat endast 1,4 gånger i veckan.

Det handlar om att förenkla för kunder som av tidspress eller andra orsaker vill äta direkt eller laga maten snabbt. Pannfärdigt och måltidslösningar är exempel där branschen kan utvecklas mycket, säger Sigmund Bjørgo till Fri Köpenskap.

Läs också: Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Som Fri Köpenskap kunde berätta förra veckan kliver nu en av Nordens största leverantörer inom Sjömat, Insula AS, ut med ett helt nytt varumärke, Fiskeriet, som ska elda igång utvecklingen.

Det har funnits ett tydligt behov av modernisering – fisk och sjömat har på många sätt inte hängt med i konsumenters utveckling och intresse för matlagning. Likaså tycker många att det känts svårt och otillgängligt att laga fisk. Detta har vi tagit fasta på både i produktdesignen, kommunikationen och hur vi hjälper konsumenterna att upptäcka mer av havens goda smaker, säger Karolina Nygren, marknads -och innovationschef på Fiskeriet.

Lax är fortsatt den populäraste fisken på de svenska middagsborden och stod för ökningen av hushållens konsumtion under 2018. 2018 exporterade Norge totalt nästan 38 000 ton lax till Sverige följt av sill på 6 500 ton och torsk på 5 200 ton.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Orkla med ny kommunikationsdirektör

Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

Utvecklingsmarknader lyfte Unilever och Nestle

"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Keso i ny förpackning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Anamma med ny plattform - recept blir till färdig matkasse

Njie köper Sveriges största hinderbana i stadsmiljö

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Bättre än väntat för Pepsi

En tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

De tävlar om att uppdatera kostråden

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

1

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Pilotprojekt ska göra bönder koldioxidneutrala

Köttföretag får böta efter sågolycka

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

De slopar burägg i EMV

Picadeli fortsätter expandera

Slakteri skållade levande kycklingar

Atria satsar på Lönneberga – går in i nya kategorier

Menigo köper ut Arla

Vill korta livsmedelskedjorna – Livsmedelsverket utlyser miljoner

Priserna stod stilla under mars

Hälsingestintan i samarbete med Glada utegrisar

Änglamark och Lantmännen hållbarast i branschen

Kafferabatt minskar engångsmuggar

"Larvigt" bröd en succé i Norge

Picadeli tar bort knivarna – och lanserar nytt protein

Orkla köper bagerileverantör

Coopbutik levererar svinnmat till finmiddag

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Reitan ser kraftigt minskat resultat

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

På nytt jobb
Han blir inköpsansvarig på Urban Deli

Se alla Företagens egna nyheter

ASi-5 - Nya förutsättningar för riktigt Automation

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Sänk kostnaderna med Balluffs in-/utgångshubbar och IO-Link teknik!

Varför använda mikrovågsgivare?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Innovation inom livsmedelsindustrin!

Reducerad utvecklingstid och ökad produktivitet för maskinbyggare

Hållbara lösningar: RPC Superfos-hink i toppkvalitet med återvunnen plast

USON Matavfallskvarn - Waste Queen

Vad är egentligen en Logimat?

-Hur kan IO-Link öka prestandan i ert nätverk?

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Försäkra dig om att du inte har några fula fiskar i ditt sortiment

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Lenze har medverkat på Hannover mässan med spännande nyheter

Vässa era interna revisioner - Webinarium 26/4

Webinar Motion Analyzer Online Tool

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Alla behöver en hylla

ebm-papst fläktar AxiCool kyler nytt distributionscenter i Kapstaden

Nomo investerar i en lagerautomat

Träffa AxFlow i Norrköping 10-11 april 2019

TREFA marshmallow-linje

Sänd till en kollega

0.155