23948sdkhjf

De orsakar mest svinn: ”Lönsamt öka personalen”

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Sju frukt- och grönsakssorter står för nästan hälften av allt matsvinn i butik. Det framgår av en ny forskningsstudie från Karlstads universitet.

Läs också: Lantmännen lägger fler miljoner på forskning

Studien visar också att det är lönsamt för butikerna att öka personaltiden för att minska svinnet.

Forskarna bakom studien har analyserat svinnet av frukt och grönsaker i tre stora livsmedelsbutiker. Sammanlagt fanns det 81 olka frukter och grönsaker i butikerna. Tre topplistor över svinnmängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan togs fram.

Sju sorters frukt och grönt återfanns i topp tio på alla tre listorna:

  • Banan

  • Äpple

  • Tomat

  • Sallad

  • Paprika

  • Päron

  • Vindruvor

Tillsammans står de sju sorterna för nästan hälften av kostnaden för svinnet i frukt- och gröntavdelningarna. Därför finns det enligt forskarna en stor potential med att minska svinnet för dessa sorter.

Läs också: Maten spåras på atomnivå

Bananen hamnade i topp för både mängd och klimatpåverkan. Banansvinnet motsvarade nästan 10 procent av den totala svinnmängden. Den största ekonomiska kostnaden stod salladen för.

Äpple hade den näst största svinnmängden. Vid påfyllning av äpplen i frukt- och gröntavdelningen hälldes lådorna upp och ner och äpplen skadades. Efter att studien ändrades arbetssättet och äpplena läggs nu upp ett i taget för hand. De anställda vid frukt- och gröntavdelningen har därefter märkt en minskning av äppelsvinnet.

Inköpskostnaden för frukt och grönt står för hela 85 procent av svinnkostnaden, personalkostnaden står för 9 procent och avfallskostnaden för 6 procent.

Eftersom personalens tid står för en relativt liten del i förhållande till frukterna och grönsakerna, finns potential att öka arbetstiden för att kunna reducera mängden av svinn. En kostnads-nyttoanalys visade att om butikerna skulle dubbla arbetstiden för personalen motsvarar det kostnaden för en tioprocentig minskning av svinnet av frukt och grönt.

Läs också: Icas monsterbajs ska lyfta säljet

– För butiker är det lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Karlstads universitet.

Hela rapporten finns här.

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap liveintervjuar flera branschprofiler på Retail Experience på Kistamässan i dag, onsdag?

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ärtor blir proteinpulver

Isländska ostchips tar in kapital – vill öka svensk produktion

EU-stöd till Cellbombs nedbrytbara köttförpackningar

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Ny kvartett i Arlas styrelse

Mackmyra ökar i omsättning men även i förlust

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nu kommer ölglassen

De orsakar mest svinn: ”Lönsamt öka personalen”

City Gross tar in Picard i värmen

Granola-entreprenörer prisade av Claes-Göran Sylvén

Norges svar till Fiskguiden – endast 0,03 procent fångas med garn”

Nu träder nya transfettsreglerna i kraft

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Stora Enso satsar på intelligenta automater

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Livsmedelsföretagen lanserar manifest – för hållbarheten

Utmanaren: 7-Eleven ställer om till pizzerior

Peckas naturodlingar i universitetsstudier

På nytt jobb
Ny vd på Pizza Hut

Matpriserna står stilla

Hennes godis har gått från spisen till rikslansering

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Rekord i matavfallsinsamling

På nytt jobb
Krav fortsätter rekrytera

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

En vecka kvar till Pack Point Nordic

Peckas naturodlingar dubblar omsättningen

Micvac i nytt italienskt partnerskap

De går in i Norrmejeriers styrelse

Simris Alg ökar omsättningen

HK Scan vill nyemittera för 60 miljoner euro

På nytt jobb
Hon axlar nytillsatt roll på Altia

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Upp för Orkla

Se alla Företagens egna nyheter

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

När du vill transportera gasflaskor i din personbil

ebm-papst fläktserie AxiBlade utökas med fläktar i mindre storlekar

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

Norskt eko-mejeri väljer bägare från RPC Superfos

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Components

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

Synglas i hög kvalitet - Mirit Glas

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvecklingskort för IoT

Varför sågverk behöver automatisering

Lyckeby Starch investerar i Christian Berners valstorkar till sin stärkelseproduktion

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Trender som driver på utvecklingen av kundanpassade drivlösningar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Framtidens bilindustri, är den här redan nu?

Industrimässa i Gävle med Nomo

IFFA 2019, nu är vi på plats...

Tekniskt glas er kännetecknad ved speciella egenskaper

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Gävle 8...

Säker och hygienisk tillverkning inom livsmedelsindustrin!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Sänd till en kollega

0.124