23948sdkhjf

De orsakar mest svinn: ”Lönsamt öka personalen”

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Sju frukt- och grönsakssorter står för nästan hälften av allt matsvinn i butik. Det framgår av en ny forskningsstudie från Karlstads universitet.

Läs också: Lantmännen lägger fler miljoner på forskning

Studien visar också att det är lönsamt för butikerna att öka personaltiden för att minska svinnet.

Forskarna bakom studien har analyserat svinnet av frukt och grönsaker i tre stora livsmedelsbutiker. Sammanlagt fanns det 81 olka frukter och grönsaker i butikerna. Tre topplistor över svinnmängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan togs fram.

Sju sorters frukt och grönt återfanns i topp tio på alla tre listorna:

  • Banan

  • Äpple

  • Tomat

  • Sallad

  • Paprika

  • Päron

  • Vindruvor

Tillsammans står de sju sorterna för nästan hälften av kostnaden för svinnet i frukt- och gröntavdelningarna. Därför finns det enligt forskarna en stor potential med att minska svinnet för dessa sorter.

Läs också: Maten spåras på atomnivå

Bananen hamnade i topp för både mängd och klimatpåverkan. Banansvinnet motsvarade nästan 10 procent av den totala svinnmängden. Den största ekonomiska kostnaden stod salladen för.

Äpple hade den näst största svinnmängden. Vid påfyllning av äpplen i frukt- och gröntavdelningen hälldes lådorna upp och ner och äpplen skadades. Efter att studien ändrades arbetssättet och äpplena läggs nu upp ett i taget för hand. De anställda vid frukt- och gröntavdelningen har därefter märkt en minskning av äppelsvinnet.

Inköpskostnaden för frukt och grönt står för hela 85 procent av svinnkostnaden, personalkostnaden står för 9 procent och avfallskostnaden för 6 procent.

Eftersom personalens tid står för en relativt liten del i förhållande till frukterna och grönsakerna, finns potential att öka arbetstiden för att kunna reducera mängden av svinn. En kostnads-nyttoanalys visade att om butikerna skulle dubbla arbetstiden för personalen motsvarar det kostnaden för en tioprocentig minskning av svinnet av frukt och grönt.

Läs också: Icas monsterbajs ska lyfta säljet

– För butiker är det lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Karlstads universitet.

Hela rapporten finns här.

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap liveintervjuar flera branschprofiler på Retail Experience på Kistamässan i dag, onsdag?

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Cloetta: Inget stort volymtapp trots prishöjningar

Första böjbara träsugröret snart i handeln

Miljoner till ekoproduktion

Kaffe och potatis höll ner matpriserna

Forskare grottar i hela svinnkedjan på kunskapsfestival

Greenfood köper finsk verksamhet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De vill göra allt pantbart via app – börjar med Yes diskmedel

Handeln rasar – regeringen vill förbjuda mer plast

"Symbolfrågor utan praktisk påverkan".

2

Regeringen sätter mål för matsvinnet

Miljardstöd till lantbrukare – betalas ut nu

I morgon börjar utbetalningen av regeringens nationella krispaket.

Maskin och smakpanel testade knäckebröd – samma resultat

Tomt på ärtor i frysdiskarna

Färska ägg levererade till dörren

Unilever har knäckt koden med svart plast

City Gross tar in landodlad svensk gårdsfisk

WWF till attack mot Halloumin – Fontana försvarar sig

"Våra krav på halloumiproducenten och dess mjölkleverantörer motsvarar de svenska".

Stort pådrag vid brand hos Dafgårds

Löfbergs köper mark av Coop Värmland

Kött- och fiskkoncern köper upp två fiskföretag

Magnus Nilsson tar över Ewerman

”Vi behöver en visionär ledare.”

Svensk Glasåtervinning får ny vd

Finalisterna i Änglamarkspriset

Mycket matnyttigt i Almedalen

Fazer testar ny färgteknik

Kunglig medalj till Polarbrödsprofil

Oro bland landets äppelodlare

Livsmedelsgrossist märkte fel – får betala 100 000

Atria satsar på export av snacksalami

Norrmejerier vann tvist om Gainomax

Fazer köper matföretag – satsar på havre

Surtantens lägger ner

Kommun överväger vildsvinskött

Hon tog UF-företaget hela vägen till butikshyllan

Paradiset och Midsona startar företag ihop

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

På nytt jobb
Från Lantmännen till Bergendahls

Se alla Företagens egna nyheter

Svenskt musteri tredubblar lagerkapaciteten med automatisk lösning

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

KIPP önskar er en riktigt Trevlig sommar!

Trevlig Sommar

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Dacapo Stainless blir auktoriserad distributör för GEA Tuchenhagen

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Lagafors önskar alla en Glad Sommar

Följ med Wexoe till Rockwell Automation TechED i München 21-24 oktober 2019

Plastburk för mikrovågsugn kan minska matsvinnet

KIPP Teleskopskenor

RS Components får distributionsrättigheter för passiva komponenter från Yageo

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

E-Drive från TENTE

Banbrytande koncept för fiskuppfödning som integreras i det svenska lantbruket

Så fick BH Svets snyggare finish på svetsfogarna

... och vinnaren är:

Böjt och rundat glas från Mirit Glas

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Net...

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

Sänd till en kollega

0.142