23948sdkhjf

Hälsingestintan i konkurs – mobila slakteriet får inte ihop ekonomin

Hälsingestintan ansökte i går om konkurs. Ansökan inkluderar även dotterbolagen. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det mobila slakteriet har svårt att få lönsamhet i verksamheten vilket till slut fått styrelsen att ge upp. En konkursförvaltare tar nu över driften.

– Hälsingestintan har gått med förlust varje månad och nu är pengarna slut helt enkelt. Bolaget är en liten spelare som befinner sig mellan stora aktörer i flera ändar och finns inte några förutsättningar att driva verksamheten vidare, det har varit höga inköpskostnader, höga produktionskostnader och låga försäljningspriser. Det är tråkigt eftersom vi brinner för den goda djuromsorgen och vi tror att det här är så rätt i tiden med att äta mindre kött, men bättre kött, säger bolagets ordförande Johan Fant till Food Supply. 

Hälsingestintan har gjort sig kända för sitt innovativa mobila slakteri och gårdsnära produkter av hög kvalitet.

Det är väldigt tråkigt att höra om konkursen då Hälsingestintan har erbjudit ett bra och hållbart alternativ för sina kunder, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött

Hälsingestintan har enligt den senaste årsredovisningen 47 anställda. Vd Mats Markgren informerade i går personalen om konkursansökan.

De tog emot beskedet med fattning. Jag är otroligt stolt över det här gänget som har jobbat så hårt och hela tiden trott på vårt koncept. Tyvärr är det bristande lönsamhet som sätter stopp. Vi har gått med förlust i flera år. Trots att vi det senaste året – vid sidan om vårt mobila slakteri – även gått tillbaka till vårt ursprungskoncept där vi samarbetat med mindre slakterier med korta transporter, har vi inte lyckats vända trenden, säger Mats Markgren till tidningen ATL som var först att rapportera om händelsen.

Företagets mobila slakteri har varit igång i ungefär fem år och Mats Markgren medger att det finns en förbättringspotential som kan göra slakten mer kostnadseffektiv. Att åka från gård till gård innebär en ganska komplicerad planering, menar han.

ATL: Tror du att det går att driva en liknande verksamhet framöver?

– Det är svårt att svara på, men jag tycker fortfarande att konceptet och idén är klockren, och vi har haft intressenter i andra länder som har tittat på hur vi gjort här i Sverige. Om det ska se ut exakt så som vi gjort vet jag inte, det finns säkert lärdomar att dra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078