23948sdkhjf

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Fazer-koncernen har ingått avtal med den stora, multinationella, foodservice-koncernen Compass Group om försäljning av hela Fazers restaurangverksamhet, Fazer Food Services.

– Vi har en mångfacetterad verksamhet som just nu är inne i en ny utvecklingsfas och vi vill kunna fokusera på det arbetet samtidigt som vi har en verksamhet där synergieffekterna är väldigt begränsade idag, säger Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige till Food Supply.

Fazer Food Services har cirka 1000 restauranger i Norden, varav hälften i Finland och cirka 230 i Sverige med en total omsättning på cirka 600 miljoner euro.

Compass Group är en multinationell koncern med verksamhet i 45 länder och en omsättning på 26 miljarder euro och har idag ett flertal restauranger i Sverige. Transaktionen har överenskommits till ett rörelsevärde uppgåendes till cirka 475 miljoner euro.

Fazer kommer även framöver att jobba inom flera olika områden men kommer att använda sig av de medel som nu frigörs till förverkligandet av koncernens tillväxtstrategi, en strategi som bland annat innefattar Fazers satsning på utvinning av xylitol från havre.

– Vi kommer fortsätta jobba gentemot restauranger och vi hoppas kunna synas på olika sätt även i framtiden. Vi har tydliggjort en ny strategi som vars intensifiering vi nu ska säkerställa, säger Mats Liedholm.

Innan köpet går igenom måste det godkännas av EU-kommissionens konkurrensmyndighet.

Läs även vår intervju med Mats Liedholm om Fazers framtid: "Enorm potential med havre som råvara"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094