23948sdkhjf

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn började tillämpas i januari 2017. På bara två år lyckades staden halvera mängden slängd mat, en minskning med nästan en miljon portioner per år. När nu Livsmedelsverket ska ta fram en Sverigemodell för minskat matsvinn så kommer man att använda Göteborgsmodellen. Recycling har träffat den förra projektledaren Christina Linnerhag.

Läs också: Ny studie: Portionsförpackat mer klimatsmart.

Samordningsgruppen Måltid Göteborg består av alla områdescheferna i Göteborgs Stads tio stadsdelar.

- De utsåg strategigrupper för olika områden, till exempel marknadsföring, storkök och så en som kallades miljömåltider. Där satt jag med. Gruppen arbetade med sådant som ekologiskt, närproducerat, vegetariskt och även matsvinn. Jag hamnade i vad som fick namnet Svinngruppen som fick i uppdrag att ta fram en modell för att minska matsvinnet hos alla Göteborgs Stads offentliga kök, säger Christina Linnerhag och fortsätter:

- Drivkraften var huvudsakligen miljömål, som att minska CO2 –utsläpp samt att det finns krav på en viss mängd ekologisk mat. För att få in det i budgeten så måste man på något sätt vara rädd om resurserna. Så det handlade om resurshushållning på alla sätt, även då ekonomiskt. Vi gjorde så att vi gick ut med en enkät i de mest framgångsrika köken när det gällde att minska svinn. Vi samlade ihop alla idéer därifrån och tog sedan hjälp av en konsult som sammanställde. Sedan satt jag och Karin Nielsen på Kretslopp och Vatten oss ner och försökte göra det så konkret som möjligt, fortsätter Linnerhag.

- Vi kände att när man jobbar med kök så måste det vara konkret, hands on så att säga. Instruktionen ska i princip vara ”gör så här”, det ska vara enkelt och lätt och det ska kännas att när man gjort något så ska det ge effekt. Vi såg att det var de enkla åtgärderna som accepterades ute i köken och som dessutom gav resultat, säger Christina Linnerhag och fortsätter:

- Vi gjorde sedan ett verktyg och hade tre kickoffer för alla medarbetare, ca 400 per gång, för att få igång arbetet med modellen. Därefter blev det utbildningar lokalt med 10 till 15 personer i var grupp, från september till december 2016. Sedan började vi mäta i januari 2017. Från början var 63 till 68 % av köken med och mot slutet har det varit mellan 95 och 98 % som varit med och mätt. Det är sammanlagt 520 kök det handlar om. Det finns kök med en person och kök med 25 personer så det är väldigt olika storlekar och förutsättningar, men principerna fungerar lika överallt.

Läs också: Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

Hur har processen sett ut för att modellen nu ska bli rikstäckande?

- Det här har spridit sig på många sätt. Jag har fått berätta om Göteborgsmodellen i många sammanhang. Det har spridit sig i landet och många kommuner har fått en redigerbar modell av oss. Jag är också med i branschföreningen Kost & Näring (Fokusgrupp Hållbarhet) för måltidschefer vilket lett till fler kontakter och möjligheter att prata om modellen. Många känner till den idag, konstaterar Christina Linnerhag.

Livsmedelsverket ska nu alltså ta fram en modell för hela landet.

- Jag har varit med där och tagit fram den mätmetod som verket utvecklat och som är tänkt att användas över hela landet. Nu blir det en process att ta fram hur Sverigemodellen ska bli och se ut. I den kommer vår del, köks- och serveringssvinn att komma in. Tallrikssvinn ingår än så länge inte i vår modell, men det finns ganska mycket  annat gjort på det området, så Livsmedelsverket kommer nog att få in detta i sin modell ändå, konstaterar Christina Linnerhag.

En sak som många gjort, men som hon tycker blir missvisande är att mäta korta perioder.

- Man mäter kanske under 14 dagar på våren och 14 dagar på hösten. Sen drar man slutsatser av det, men de blir nog inte så korrekta. Så pass olika resultat som vi har sett och stora variationer, så känns det inte som att det blir rätt. Det äts olika under olika årstider. På hösten är skoleleverna nya och äter mindre, på våren växer de mycket och äter mer exempelvis, säger LInnerhag.

Äldreboenden har sina speciella utmaningar när det gäller svinn.

- Vi har gjort en Excelfil som delats mellan alla äldreboenden och där har äldreomsorgen skrivit in hur mycket gröt, sås etc som slängs. Utifrån det har vi ”trimmat” in och verkligen kartlagt hur mycket de gamla äter. Utifrån det har vi påbörjat en process att ta fram portioner som är anpassade efter hur mycket de äter och att denna mängd ska hålla rätt näringsvärde istället för tvärtom. Äldre äter kanske en potatis och lite gryta och då ska det innehålla rätt näring. Istället för att vi har en portion med rätt  näringsmängd, men där kanske bara hälften äts upp, säger Christina Linnerhag avslutningsvis.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Johanssons bröd får nytt liv hos Bake my day

Endast svenskt mjöl i påsen är målet för Pågen

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Bekräftat: Matsmart tar över Paolos lager

Mathem dubblar i Göteborg

Trots corona stärkte Lantmännen resultatet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Tempcon group köper Fiskhamnens åkeri

Orkla köper Havrefras

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Barnmatsföretag i konkurs

250 varslas på Martin & Serveras lager

Butiken beställer mer Paolos-produkter "Vi vill undvika matsvinn"

Ica Nära Finnboda i Nacka går mot strömmen och beställer in mängder av Paolos-produkter: ”Han tjänar ju inget på det”, säger butikschefen Stefan Bardevik.

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Nu startar Risentas produktion i Mölndal

Nicks drar in 7,3 miljoner dollar i investeringsrunda

Siljans Chark överlever med nya ägare

Semper slutar med palmolja

Stor framgång för reko-ring

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Ålfiskeförbudet fortsätter

1

Litet kaffeföretag vände under corona – inleder stort avtal med Lidl

SIA Glass designar för återanvändning

Atrias grillar på finska bibliotek

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Ny vd för Trensums Food

Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Ny vd för Peckas naturodlingar

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Se alla Företagens egna nyheter

Mer återvinning ser inte helt mörkt ut

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Hydroscands smidiga tryckluftslang - nu i butik och webbutik

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Sänd till en kollega

0.14