23948sdkhjf

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Från den 1 juli blir hemleveranser en del av Systembolagets ordinarie verksamhet.

Systembolaget har under några år testat hemleveranser på ett antal orter i Sverige. Nu står det klart att tjänsten permanentas i hela landet.

– Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service, och Sveriges restriktiva alkoholpolitik har ett brett stöd. Men för att fortsätta vara relevanta måste också Systembolaget utvecklas, det gör vi nu genom att permanenta hemleveranser, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Regeringen vill att Systembolagets försöksverksamhet med hemleveranser avslutas och införs som en del av Systembolagets ordinarie verksamhet. Nu ska ett uppdaterat avtal tecknas mellan staten och Systembolaget som gör detta möjligt. Det ändrade avtalet föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Systembolaget har under testperioden levererat varor hem till personer över 20 år i Askim, Borås, Brämhult, Göteborg, Mölndal, Skåne län, Stockholms län, Uppsala, Västerbottens län och Västernorrlands län. 

Systembolaget är beredda att utöka det, förklarade presschefen Lennart Agén redan för ett år sedan när regeringen lämnade in förslaget om permanenting till lagrådet. 

– Om den går igenom så får vi förstås gå igenom logistik och transport, eftersom distributionen då ska ske till hela landet, men vi är beredda. Vi har jobbat med detta sedan 2012, så vi känner oss uppvärmda, sa han då till Accent.

Hemleveranserna stod för ett år sedan för cirka 3 procent av e-handeln som fortfarande utgör en liten del av Systembolagets totala omsättning.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065