23948sdkhjf

Fazer testar ny färgteknik

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

På Fazer testas en ny tryckmetod för produktförpackningar. Det är fråga om den digitala färgtekniken EGP som bidrar till att miljöbelastningen av förpackningstryck minskar. Metoden testas först på produkten Fazer Puikula Mjukare Fullkorn. De nya förpackningarna lanseras i butik över hela Finland i början av denna vecka och de känns igen på logotypen GreenerPrinting.

– Genom den nya tryckmetoden minskar vi förbrukningen av tryckfärg på Fazer Puikula Mjukare Fullkorn med 25 procent jämfört med traditionellt tryck, säger Piia Soininen-Tengvall, chef för förpackningsutveckling på Fazer Bageri.

Testningen av den nya tryckmetoden är en del av Fazers hållbarhetsarbete. Den hjälper Fazer att nå sitt mål att övergå till förpackningsmaterial som är förenliga med en hållbar utveckling.

Traditionellt har produktförpackningarna tillverkats av specialfärger som blandas vid tryckerierna. Det kan finnas upp till 400 olika färger. Med EGP-tekniken används vanligen endast 7 standardfärger. Med den nya tekniken kan upp till 90 procent av färgerna blandas digitalt.

– EGP-färgerna doseras med hjälp av digital färgseparering direkt på förpackningen som skall tryckas, vilket gör att det behövs ett färre antal färger. Tryckmaskinen behöver heller inte rengöras mellan tryckpartierna, vilket minskar färgsvinnet och behovet av lösningsmedel vid rengöring. Kvaliteten och tryckresultatet blir bättre och mer exakt. Vi har testtryckt förpackningar tillsammans med Marvaco, prepressleverantör för förpackningar, och tryckeriet Pyroll, säger Soininen-Tengvall.

Följande Fazer-produkter kommer att tryckas med den nya metoden:

Fazer Puikula Mjukare Fullkorn

Oululainen Surskorpor 200 g

Oululainen Mörka Surskorpor 215 g

Oululainen Havreskorpor 180 g

Efter Fazer Puikula Mjukare Fullkorn testas EGP-tryck på kartongerna till Oululainen Surskorpor 200 g. Kartonger tryckta med den nya metoden lanseras i butik i höst.

– Hållbarhet är en viktig del av Fazers strategi och företagets omvandling till ett modernt hållbart matföretag. Sätten att producera och konsumera mat har stor inverkan på miljön, samhället och välfärden, och därför ser vi även över den övergripande miljöeffektiviteten för våra förpackningar, säger Soininen-Tengvall.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny social matbutik i Skellefteå

Coca Cola slog förväntningarna

Återvinning av kaffeförpackningar framgång i Finland

Moderaterna vill ge butiker rätten att sälja vin och starköl

”Det skulle kraftigt gynna branschen på fler sätt.”

De döms för dödsolycka i fabrik

Ersättning beviljas efter torskstoppet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Proseccochips beslagtagna av italienska myndigheter.

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Leverantör av maskiner till nöjesfält och butiker stänger ner.

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Löjfisket är slut för i år

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Efter Arlabråket – Oatly byter tillfälligt ut namn på förpackningar

Norska mjölkproduktionen ska minska med 100 miljoner liter

"Fem ton grön fisk i disk"

Bageriet flyttar in på Ica

Fortsatt torskfiskestopp i östra Östersjön

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Rootfruit satsar miljoner på ny produktionslinje

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

1

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann mässpris

Stockholmsföretag flyttar produktionen till Småland

Uppsalaföretag startar egen butik

På nytt jobb
Ny vd på finska Salico och Snackpoint

Här kommer Happy Food Stores andra butik

Världens första ölflaska i papper

HK Scan tar initiativ för klimatet

Fåddman investerar och satsar på export

På nytt jobb
Carlsberg får ny kommersiell direktör

Matpriserna sjönk i september

Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

På nytt jobb
Bergendahls rekryterar från Atria

Arlas klimatmål godkänns

De får oljeorder på 50 miljoner

Atria satsar miljarder på kyckling

Svårt att hitta hållbart kött

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Hållbar kyla kyler glassen

Nomo på industrimässa i Borlänge

Webinarium - Få struktur på ditt hållbarhetsarbete! 25/10

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Är er verksamhet framtidssäker?

Test av räknare i vårt showroom.

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Fem av ebm-papst drivenheter i unik maskin för torrisblästring

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Begränsa bakterietillväxten med temperaturreglering

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Robusta produkter från oss på Balluff!

Integral smart för sjukhussängar

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Din unika produkt förtjänar en unik etikett

För extrema miljöer!

Hygienslussar

BITO utökar produktionskapaciteten med ny anläggning i Polen

Övervakning i realtid görs enkelt!

ebm-papst ställer ut på Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019

Sänd till en kollega

0.574