23948sdkhjf

Kunderna bojkottar fortfarande Arla – åtta månader senare

Food Supplys systertidning Fri Köpenskap kunde den 1 november berätta att Boxholmsborna beslutat att bojkotta Arlas produkter. Detta efter att mejerijätten beslutat att flytta produktionen av ortens stolthet, Boxholmsosten, till Östersund.

– Under mina 20 år i branschen har jag aldrig varit med om något liknande, berättade Michael Libb, handlare på Coop i Boxholm.

Samtliga av Arlas produkter straffades hårt av byborna och att prissänka mjölken till fem kronor per liter räckte tydligen inte.

– De köper dem ändå inte. Arlas mjölk har nästan stannat helt trots mer än en halvering på priset. I andra änden så går Coop-mjölken som aldrig förr.

Och Boxholmsborna tycks vara långsinta. Trots att det nu gått närmare åtta månader sedan beslutet har försäljningen av Arlas produkter inte ökat.

Nej, den går precis lika dåligt som tidigare. Vi har kvar den i sortimentet men den får väldigt liten plats, berättar Michael Libb för Fri Köpenskap.

Mer än 500 procent störtdök försäljningen med – och det faktum att Arla för diskussioner med en lokal entreprenör om att ta tillbaka små delar av produktionen i form av ett lokalt mikromejeri tycks inte ha gett försäljningen något nytt liv.

– Istället har vi plockat in Östgöta Mjölk som ytterligare ett alternativ och den säljer väldigt bra, berättar Michael Libb.

Arla beräknar att spara 14 miljoner kronor årligen genom att lägga ned anläggningen och flytta den 15 000 ton årliga produktionen.

Det är naturligtvis mycket tråkigt att tvingas stänga ned verksamheten i en så liten ort som Boxholm men vi blir hårt prispressade av utländsk konkurrens. Vi vill fortsätta erbjuda ostar som spänner över alla kategorier och prisklasser, men utan att effektivisera kommer vi tyvärr att bli omsprungna, berättade Erik Bratthall, presschef hos Arla till Fri Köpenskap i samband med beskedet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094