23948sdkhjf

WWF till attack mot Halloumin – Fontana försvarar sig

"Våra krav på halloumiproducenten och dess mjölkleverantörer motsvarar de svenska".

Halloumin har hamnat i blåsvädret efter att Världsnaturfonden, WWF, gått ut och kritiserat den cypriotiska stoltheten. Bland annat hävdar de att osten inte kommer att få grönt ljus i deras konsumentguide som lanseras i höst.

Orsaken, enligt WWF, är att Cypern, i jämförelse med övriga europeiska länder, ger mest antibiotika till sina lantbruksdjur. Nästan 40 gånger mer än svenska djur enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten, ESVAC.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger Anna Richert, matexpert på WWF till SVT.

Och den salta gnissliga osten är omåttligt populär bland svenskarna. Endast Storbritannien köper in mer halloumi än Sverige om man ser till mängd. 4,5 miljoner kilo importeras årligen, vilket är mest i världen per capita.

– Det var min far som tog halloumin till Sverige 1984, berättar Loizos Papadopoulos, vd på familjeföretaget Fontana för Food Supplys systertidning Fri Köpenskap.

Bortsett från emv är de störst på den svenska marknaden.

Först och främst vill vi förtydliga att det inte finns någon antibiotika i våra halloumiprodukter. Det kan vi garantera.

Men problemet handlar inte bara om produkterna i sig utan om resistenta bakterier till följd av antibiotikaanvändning i djurhållningen. Fontana menar att man ser allvarligt på problemet.

– Vi uppmuntrar att folk uppmärksammar det och vi har under en väldigt lång tid jobbat aktivt för att påverka användandet av antibiotika. Våra krav på halloumiproducenten och dess mjölkleverantörer motsvarar de restriktiva krav som finns i användning av antibiotika i Sverige.

Dessa är de krav som Fontana ställer på sina leverantörer:

  • Att leverantören inte använder antibiotika i tillväxtbefrämjande eller förebyggande syfte.
  • Att leverantören följer EU:s lagstiftning.
  • Att leverantören är tredjepartscertifierade.
  • Att leverantören arbetar aktivt för att minska användningen av antibiotika tillsammans med sina mjölkbönder.
  • Att leverantören säkrar att det inte finns risk för spår av antibiotika i mjölken.

En del i förklaringen till varför Cypern har en hög antibiotikaanvändning handlar enligt Loizos Papadopoulos om att produktionen delas upp bland många små gårdar. Som ett förhållandevis stort företag är det lättare att ta kontrollen.

– Vi jobbar med en fabrik som producerar vår halloumi och när det gäller till exempel den ekologiska så kommer all mjölk från vår egen farm där vi helt kontrollerar processen själva. Vi började med ekologiska produkter redan för tio år sedan och står för 95 procent av all ekologisk mjölk på Cypern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078