23948sdkhjf

Ny tortillaförpackning – 150 ton mindre plast

Santa Marias nya tortillaförpackning har utvecklats av Santa Maria i samarbete med Flextrus, ett företag inom AR Packaging-koncernen, med huvudkontor i Lund.

Livsmedelskoncernen Paulig, i vilken varumärket Santa Maria ingår, och Flextrus har sedan länge ett fruktsamt samarbete inom förpackningsutveckling, med målet att utveckla förpackningar som skyddar produkterna och minimerar dess miljöpåverkan. Den nya förpackningen för Santa Marias tortilla har varit en av de större utmaningarna.

Ingrid Lidbäck, Group Marketing Manager på Flextrus, förklarar varför.

– Det är inte lätt att utveckla ett material för förpackning av mjuka tortilla, särskilt inte Santa Marias eftersom deras tortilla är tillverkade utan konserveringsmedel. Detta betyder att de är mer känsliga; om de inte packas i en noggrant testad och optimerad förpackning kommer de att mögla. Så efter ungefär ett och ett halvt år fyllt med många tester av olika lockfilmer och basbanor, är äntligen rätt materialkombination här.

Den nya förpackningen är gjord av en lockfilm baserad på blekt papper som är belagt med skräddarsytt barriärmaterial för att säkerställa tortillas hållbarhet och därmed minimera matavfall. Basbanan är en kombination av miljöanpassad plast för att säkerställa produktskydd med effektiv materialanvändning.

Eftersom förpackningen nu är baserad på papper, som är en förnybar källa, minskas koldioxidavtrycket med 35 procent* i jämförelse med den tidigare förpackningen. Och att ersätta plast med papper innebär att Santa Maria kommer att minska sin plastförbrukning med 150 ton per år.

Den nu lanserade förpackningen är en bra prestation, men båda parter arbetar hårt för att hitta en ännu smartare lösning. Anders Jonebring, FoU-direktör på Paulig, säger:

– Denna nya förpackning för vår tortilla är en viktig milstolpe i vårt hållbarhetsarbete. Vi fortsätter dock att sträva efter ännu större och hållbara innovationer. Vi undersöker redan lösningar som kommer att göra våra förpackningar ännu bättre. Men idag firar vi 150 ton mindre plast per år och vill tacka vår leverantör Flextrus för deras bidrag till att göra detta.

* Jämförelse gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet (Miljöinstitutet)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078