23948sdkhjf

Dalarna vill se landbaserad fiskodling

Akvaponik, odlande av fisk och vattenväxter inomhus, är ett område som intresserar allt fler . Sektorn har varit den snabbast växande livsmedelssektorn de senaste tio åren, och är ett område som länsstyrelsen i Dalarna gärna vill se mer av. Därför bjuder de nu in till en inspirationsdag för att hjälpa till att öka livsmedelsproduktionen i Dalarna.

– I våras lanserades Dalarnas nya livsmedelsstrategi. Där slog vi fast att länet behöver öka sin livsmedelsproduktion och att det finns goda förutsättningar att göra det med hjälp av nya tekniker, så som akvaponik. Förhoppningen med dagen är att fler ska få upp ögonen för fiskodling inomhus och de möjligheter som finns, säger Tina Sahlander, projektledare på Länsstyrelsen i en kommentar.

Tidigare har akvaponik bara varit aktuellt i norra delar av Sverige samt på västkusten där tillgången på stora sjöar eller havsvatten varit stor. Men med dagens teknik finns det nu potential även för andra delar av landet att utveckla akvaponiska lösningar.

Under dagen kommer experter berätta mer om hur akvaponik fungerar och på plats finns bland annat Kimberly Berglöf och Peter Eklund från Refarm Linné; två av författarna bakom handboken ”Fisk i hus”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095