23948sdkhjf

Vanligt insektsmedel kan fasas ut

En stor kedja har redan börjat.

I förra veckan ändrade EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet kurs angående insektsmedlet klorpyrifos som används och fastslog att det inte finns några säkra doser av medlet som har kopplats till fosterskador och lägre IQ hos barn.

Klorpyrifos är ett av världens vanligaste insektsmedel har använts sedan 1960-talet för att bespruta frukt med men har nu på senare tid ifrågasatts som skadligt, vilket lett till att EUs experter inte längre anser att medlet är ofarligt.

Coop är en av de stora dagligvarukedjor som reagerat på beslutet och börjat reagera, det skriver Svenska Dagbladet.

– Vi ser allvarligt på den nya riskbedömningen. Klorpyrifos är ett ämne som vi vill fasa ut så fort det är möjligt. Därför har vi skrivit brev till våra leverantörer och framfört att vi vill att det sker snarast. Vi behöver inte vänta på ett formellt EU-beslut, säger Coops presschef Tobias Rydergren, till tidningen.

Även danska Coop, Rema 1000 och Salling-gruppens kedjor har beslutat om liknande utfasningar av medlet som inte får användas i Sverige men är tillåtet i 20 andra EU-länder.

Ica och Axfood avvaktar med åtgärder och inväntar ett formellt beslut från EU. Från Icas håll ser man positivt på att EU diskuterar förbud av klorpyrifos. Axfood har en lista med ämnen som deras leverantörer inte får använda.

– På den listan finns inte klorpyrifos med just nu, men listan uppdateras ständigt och där kommer klorpyrifos med största sannolikhet finnas om och när EU fattar ett beslut om att förbjuda medlet, säger Claes Salomonsson till Svd.

Att invänta ett beslut från EU är även den svenska regeringens

– Vi vill att det här medlet ska bort, men vår bedömning är att det skulle ta längre tid att införa ett eget nationellt förbud än att invänta EU:s gemensamma beslut, säger Jakob Lundgren som är pressekreterare åt miljöminister Isabella Lövin till Svd.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093