23948sdkhjf

Trenden fortsatt bruten: Svenskarna äter mindre kött

Men den svenska andelen ökar.

Den svenska köttkonsumtionen ökade konstant i åratal fram till och med 2017 då trenden vände. Från en årsförbrukning på 87,7 kilo per person minskade förbrukningen till 85,7 kilo, och förra året sjönk den ytterligare till 83,5 kilo.

Enligt nya siffror från Jordbruksverket sjönk konsumtionen under det första halvåret med 3,1 procent, i jämförelse med samma period förra året.

– I dag vill många konsumenter bidra till en minskad negativ miljöpåverkan genom att rannsaka vilka livsmedel som hamnar i varukorgen. Att äta mat som är bra för hälsan är viktigt för många och intresset för vegetariskt är fortsatt starkt. Djuretik och antibiotika är frågor prioriteras högt hos konsumenter som vill äta hållbart. som är jordbrukspolitisk utredare i en kommentar.

Noterbart är också att att importen, som stadigt ökat under de senaste 20 åren, nu för första gången ser ut att vända. Importen minskar i något snabbare takt än vad förbrukningen gör, och detta leder till att den svenska marknadsandelen ökar.

– Utvecklingen innebär en konkurrensfördel för närproducerad, svensk mat och gynnar inte minst köttet där den svenska produktionen är förknippad med många mervärden, säger Åsa Lannhard Öberg.

Kycklingkött är det köttslag som ökat mest under de senaste åren, även om den nu minskar något.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094