23948sdkhjf

”Bondeskam – ändå ökar det svenska köttet”

Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött, i ett debattinlägg om att inte gå vilse i bruset.

Om förra året sommar präglades av torka och oro för våra svenska bönder så var tongångarna lite annorlunda detta år. Innerstadsjournalisterna gick i taket när de blev varse att Svenskt Kött hade beviljats EU-medel för att inspirera kring nya sätt att äta gris på. Och strax efteråt släppte IPCC sin rapport kring klimatförändringar och helt plötsligt fick vi vara med om det intressanta fenomenet när flygskam byttes ut mot bondeskam.

Det är spännande det där. Hur vi i kristider kan samlas kring samhällets viktiga värden men när det är nyhetstorka får en helt annan rapportering. Förra året var bonden hjälte och i år syndabock. Som att vi människor behöver spänning för att blir tillräckligt stimulerade.

Det intressanta är att trots bondeskam och Gilla gris-drev så fortsätter konsumtionen av svenskt kött att öka. Och kampanjen Gilla gris har trots den negativa offentliga rapporteringen redan överträffat de mål som kampanjen satt vad gäller spridning och gillande. 

Det mest problematiska är enligt min uppfattning att hanteringen av brus, konflikt och polarisering stjäl kraft och energi från att verkligen hitta lösningar på världens utmaningar.

Det vi på Svenskt Kött efter sommaren ändå har lärt oss är vikten av att inte gå vilse i vad som är brus och vad som är faktisk förflyttning. Ja, bruset fortsätter – men samtidigt väljer allt fler konsumenter att äta mer svenskt kött. Och allt fler visar sitt stöd för svensk köttproduktion och svenska bönder. I hela branschen görs uppenbarligen rätt saker. Det ska vi stolt fortsätta med!

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095