23948sdkhjf

Fazers nya foodtech-partner bakom unikt protein

Ska undersöka hur det koldioxidneutrala proteinet kan användas i mat.

Fazer ingår ett samarbete med det finländska start up-bolaget Solar Foods. Syftet med samarbetet är gemensam forskning och utveckling av Solein, ett nytt protein framtaget av Solar Foods. Solein är ett koldioxidneutralt protein som kan tillverkas helt oberoende av jordmån, negativ markanvändning, väder och klimat.

Genom partnerskapet vill Fazer främja forskning kring nya innovativa matlösningar.

– Partnerskapet med Solar Foods är ett fantastiskt exempel på hållbar innovation, som därtill främjar Fazers möjligheter att uppnå vårt centrala hållbarhetsmål om 50 procent mindre utsläpp fram till 2030”, säger Mats Liedholm, vd för Fazer Sverige, i en kommentar.

Rent praktiskt innebär partnerskapet att Fazer kommer forska kring proteinet Solein och hur produkten kan användas i olika sorters mat. Proteinet testas grundligt för att dess säkerhet ska kunna garanteras men innan Solein kan börja användas i mat behöver den få tillstånd av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, European Food Safety Authority EFSA.

Det strategiska partnerskapet kompletteras av ett finansieringsavtal, som utgör en del av den nyligen avslutade finansieringsomgången, där Solar Foods samlade in totalt 3,5 miljoner euro för att fortsätta utvecklingen och kommersialiseringen av proteinet. Utöver Fazer deltog Holdix Oy AB, Turret Oy AB och Lifeline Ventures i finansieringsomgången.

Fazers hållbarhetsarbete består av fyra centrala mål fram till 2030; 50 procent mindre utsläpp, 50 procent mindre matsvinn, 100 procent ansvarsfulla inköp samt mera växtbaserat. Mer om Fazers framtidsplaner i en lång intervju med Mats Liedholm som kan läsas här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095