23948sdkhjf

Norrmännen handlar för 2,2 miljarder på Systembolaget

90 procent av Strömstads försäljning av alkohol hamnar på andra sidan gränsen.

Att Norge gärna köper varor på andra sidan gränsen är allmänt känt, och där ingår även stora mängder alkohol. Exakt hur siffrorna för de olika Systembolagsbutikerna ser ut är inget som Systembolaget själva går ut med men enligt beräkningar från företaget Capstan har Systembolagets 13 gränsbutiker sålt varor för närmare 2,22 miljarder svenska kronor. Det motsvarar cirka 6 procent av Systembolagets omsättning, skriver Aftenposten.

Enligt samma beräkningar går cirka 90 procent av allt som säljs i Strömstad till norska kunder och skulle försäljningen där spridas ut på alla de boende över 15 år skulle varje invånare stå för 483 liter var. Det kan jämföras med 6,4 liter i Halden på andra sidan gränsen och 18,9 liter i Oslo, enligt Aftenposten.

Kritiska röster har höjts i Norge angående den stora gränshandeln med just alkohol. Enligt Ingunn Jordheim, generalsekretetare på branschorganisationen Vin- og brennevinsleverandørenese forening (VBF) hemlighåller Systembolaget sina lukrativa siffror eftersom de inte vill prata högt om det.

– När Strömstad med få invånare bygger Nordens största försäljningsplats för alkohol borde det ringa klockar i alla politiska led. Vi kan inte sitta och se på när vInmonopolet tappar marknadsandelar eftersom det det svenska monopolet tjänar på vår alkohol- och avgiftspolitik, säger hon till Aftenposten.

Enligt beräkningar går den norska staten i dagsläget miste om cirka 1,35 miljoner kronor i förlorade alkoholavgifter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172