23948sdkhjf

Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Matsvinn är ett hett ämne just nu och enligt två nyligen genomförda opinionsundersökningar, av Novus samt IMA Marknadsutveckling, rankar svenska konsumenter minskat matsvinn som viktigaste åtgärd för att minska matens klimatpåverkan. Samtidigt ökar svinnet och varje svensk beräknas stå för nästan 97 kilo matsvinn varje år.

Läs också: Fortsatta brister i livsmedelskontrollen

För att hitta lösningar har branschen idag samlats på en workshop på Svenska Miljöinstitutet, en uppföljning på den konferens som nyligen arrangerades av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Vinsterna med minskat matsvinn är många, både klimatmässiga och ekonomiska, ändå fortsätter det att öka.

– Dels beror det på att maten är för billig i Sverige, bonden får helt enkelt inte tillräckligt betalt för sina råvaror. I dag står maten för endast 12-13 procent av hushållets inkomst, att maten är så billig gör att den helt enkelt inte värdesätts. Systemet mellan producenter och handel måste förändras och hela livsmedelskedjan ta ett gemensamt ansvar, säger Kjell Ivarsson, livsmedelsexpert på LRF i en kommentar.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Framgång för Kopparbergs gin

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Ny fossilfri barriärförpackning

Fazer satsar 320 miljoner på havre

HK Scan Sveriges vd avgår

Världsnyhet: Coca-Cola först med helt återvunnen plast

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nytt testcenter för vatten och livsmedel

Här öppnar Arla eget flaggskepp

Matsmart till Danmark

Lämnar Scandi Standards styrelse

På nytt jobb
Carlsberg med ny chef i Danmark

HK Scan börjar med vegetariskt

Fejkad film förstörde pepparkakor för 10 000 i butik

Arlas vd tror på den kooperativa modellen

Lösvikt framtidens trend?

Laxodlare stäms av amerikanska staten

Förbättrat resultat i Mackmyras tredje kvartal

De ska leverera nya processlinjer till Oatly

Höjd prognos för Rootfruit

Hon blir ny vd för Hemköp

Efter 113 år – familjeägt rökeri i konkurs

2

Fortsatta brister i livsmedelskontrollen

Något billigare mat i oktober

Max byter kaffeleverantör

På nytt jobb
Maersks och Carlsbergs tidigare vd ny ordförande på Unilever

Biodiversitet i fokus på Tetra Pak

Rootfruit säkrar miljonavtal

Så hamnade matavfallet i fokus

På nytt jobb
Han ska digitalisera Krav

Efter 20 år i Sverige – Bodystore till Norge

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Storpack för ägg helt utan plast

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Norsk skatt kan få laxpriset att skjuta i höjden

Sjöstrand Coffee ökade intäkterna

Nu kommer Coca-Colas hallon

Se alla Företagens egna nyheter

Pålitlig och utbytbar detektering av delar med RFID.

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 27-28 november

Aerodynamik nyckeln till fläktar som överskrider ErP-kraven

Spåra ljudkällor viktigt vid forskning om den ideala fläkten

Hur är din hälsa?

Tack till alla besökare på Subcontractor!

Har du koll på din produktion?

Fatpump i hygieniskt utförande

Utveckla ert ledningssystem - Webbinarium 6 december

Spårbarhet uppnås med RFID-teknik!

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Lenze erbjuder Plug & Produce

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Har du etiketter till årets största shoppingsäsong?

Floatglas – Materialet som används överallt

Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fält

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Adsorptionstork för livsmedel- samt läkemedelsindustrin

Hydoscands SlangExpress växer i Göteborg

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Industrimässa i Arena Arctica

Ny koncernchef i Hydroscand Group

Sänd till en kollega

0.172