23948sdkhjf

Axfoods ovanliga fisksatsning

För att öka utbudet av hållbar fisk lanserar Axfoods egna varumärke Garant två partier av de i Sverige ovanliga fiskarterna sydlig blåvitling och Stillahavskummel, fångade från hållbara bestånd med MSC-märkning.

Syftet är att avlasta den stora efterfrågan på torsk och lax – och erbjuda fisk till priser som fler har råd med.

– Det här är ett sätt för oss att påverka konsumtionen av fisk i en mer hållbar riktning. Att äta fisk ska vara en lyx för smaklökarna, inte plånboken, säger Johan Neuman, ansvarig för egna märkesvaror på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab,.

Torsk och lax står i dag för mer än hälften av svenskarnas fiskkonsumtion. Trots att många bestånd av torsk är hotade av både utfiske och miljöproblem. Genom att lansera de nya frysta, relativt okända fisksorterna vill Axfood öka andelen hållbara alternativ.

– Vi behöver äta mer fisk eftersom det är bra för hälsan. Samtidigt är många fiskebestånd överutnyttjade och hotas av allt från klimatförändringar, tjuvfiske och föroreningar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

De nya fiskprodukterna lanseras vecka 45. De kommer att ingå i sortimentet i samtliga Willys butiker, 198 Hemköpsbutiker och på Mat.se. Priset är cirka 37–40 kronor för 450 gram.

Ambitionen är att etiketten ”Bra val just nu” ska bli ett återkommande initiativ hos Garant och omfatta andra produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11