23948sdkhjf

Simris Alg: "Vd saknar krismedvetenhet"

Pia Gideon, som på tisdagen hoppade av uppdraget som styrelseordförande i Simris Alg, tror att det finns goda förutsättningar för det First North-listade bolaget att lyckas. Men då krävs förändringar i bolagets försök att få igång försäljningen.

– Bolaget står och stampar och kommer inte loss med försäljningen. Det räcker
inte med att ha en vision och bra produkt, säger Pia Gideon till Nyhetsbyrån Direkt.

Vad är det som saknas?

– Förmågan att genomföra försäljning och marknadsföring. Det är bara i sin linda och det går för långsamt. Det gjorde mig frustrerad och besviken. Jag gjorde vad jag kunde, men kom inte igenom, svarar Simris Algs avgående ordförande.

Pia Gideon, som sitter i flera bolagsstyrelser och som bland annat är ordförande i fastighetsbolaget Klövern, vill inte svara på om hon tycker att algbolaget ska ha en annan vd. Samtidigt lindar hon inte in kritiken mot nuvarande vd Fredrika Gullfot.

– Det räcker inte att vara entreprenör, det är många delar som ska till. Här har jag saknat en djupare krismedvetenhet och en ödmjukhet inför uppgiften hos vd - att bättre ta del av andras erfarenhet och kunskap, säger Simris Algs avgående ordförande.

Simris Alg omsatte 1,5 miljoner kronor under årets nio första månader. Bolagets mål var initialt att omsätta 7-12 miljoner kronor i år, en ribba som i slutet av september sänktes till 5-8 miljoner kronor. Vd Fredrika Gullfot antydde i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen att det kan komma att bli svårare att göra de satsningar som krävs för att nå målet i och med att bolaget inte fick in så mycket kapital som planerat i den nyligen avslutade företrädesemissionen.

– Det är bara att titta på siffrorna. Bolaget har inte levererat. Så var det året innan jag kom in också. Jag hade hoppats att det skulle gå snabbare att ändra, men det gick inte, resonerar Pia Gideon på tisdagen.

Hon säger samtidigt att även styrelsen och hon själv i egenskap av ordförande bär ett ansvar för bolagets utveckling.

Pressmeddelandet om Pia Gideons avhopp skickades ut på måndagskvällen och motiveringen i detta var att det rådde "delade meningar mellan ordföranden och delar av styrelsen om hur bolaget ska drivas". Vd Fredrika Gullfot sitter i styrelsen och är dessutom bolagets näst största ägare med 4,1 procent av aktierna.

– Jag tror väldigt mycket på själva algfarmen och på produkten. Det finns en marknad och en fungerande produktionsanläggning. Och det finns i samhället så mycket sympati för den typen av produkt, exempelvis miljömässigt, säger Pia Gideon om potentialen i bolaget som varit listat sedan 2016 och som numera har ett marknadsvärde om cirka 50 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125