23948sdkhjf

Vi äter mer kött – och dricker mindre mjölk

Jordbruksverket har kartlagt de långa trenderna.

Svenska folket har sedan 2016 minskat sin köttkonsumtion. Men i ett historiskt perspektiv är det en minskning som kommer efter en kraftig ökning och stadig ökning, det visar ny statistik från Jordbruksverket. Sedan 1980 har totalkonsumtionen av kött ökat med 32 procent. År 1960 låg den siffran på 23,7 kilo.

Den totala energitillförseln från livsmedel, ej alkohol inräknat, har under samma period ökat från 12 300 kilojoule per person och dag till 13 100 kilojoule, vilket till stor del kan förklaras med den ökade köttkonsumtionen.

Samtidigt har det svenska mjölkdrickandet minskat drastiskt. Sedan 1980 har mjölkkonsumtionen minskat med 55 procent från 162 liter per person till 73 liter per person. Ser man till konsumtionen av mjölkekvivalenter är det dock annorlunda då konsumtionen av syrade produkter som yoghurt och fil ökat från 23 till 29 liter person och ostkonsumtionen från 14 till 19 kilo per person.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094