23948sdkhjf

Årets matbluff – alla finalisterna

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

162 nomineringar har blivit fem finalister. Här är produkterna som lurat kunderna mest, enligt Äkta vara.

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”.

Läs också: Här är butiken som vägrar släppa in "matbluffarna"

– Jag ser priset som ett årligt tillfälle för Sveriges konsumenter att sätta ned foten och tala om vart gränsen går. Livsmedelsverket och företag anser att en smördeg får kallas smördeg även om den inte innehåller något smör. Vi tycker att det har gått för långt, säger Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara och jurymedlem i Årets matbluff, till Fri Köpenskap.

Med antipriset vill Äkta vara komma bort från att framsidan och produktens budskap säger en sak medan den finstilta texten i innehållsförteckningen ofta målar upp en annan bild.

En del tycker nog att det är jobbigt att vi försöker röra om i grytan och inte låta livsmedelsföretagen jobba ostört. Sedan tror jag även att det finns många som uppskattar transparens. Såväl livsmedelsföretag som konsumenter.

Rekordmånga nomineringar, 162 stycken, har inkommit till Årets matbluff och från dem har juryn plockat ut fem finalister som de anser lurat sina kunder mest under 2019. En av finalisterna är Alpros vispbara sojaprodukt.

Läs också: Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

– När man marknadsför produkten som en sojaprodukt så är det nog ganska många konsumenter som förväntar sig att det rör sig om mer än två procent sojabönor. Dessutom är det nog många som blir upprörda när de inser att den vegetariska produkten de köpt innehåller 25 procent av den ständigt omdebatterade palmoljan, konstaterar Björn Bernhardson och tillägger:

– I det här fallet vore det mer rimligt om produkten hette palmvisp eller vegovisp, men dessa ingredienser skyltar man ju naturligtvis inte gärna med. Dessutom står det att den bör förvaras i kylen i max 7 grader men egentligen är den ultrapastöriserad och kan gott staplas på de vanliga butikshyllorna snarare än att stå i kylen och slösa ström.

Björn Bernhardson, Äkta vara.

En annan produkt som Äkta vara inte anser har rent mjöl i påsen är Sempers glutenfria produkt Bovete & teff-mjöl.

– Mjöl bygger på att man maler kärnor av sädesslag. I det här fallet består produkten bara av tre procent teff och 23 procent bovete. Tillsammans med rismjölet som man inte lika gärna skyltar med så uppgår själva mjölet bara till 45 procent. Resten är olika stärkelser, förtjockningsmedel och annat, säger Björn Bernhardson.

Läs också: Leverantörer besvikna på finalplatser i Årets matbluff: ”Det sista vi gör är att bluffa”

Vinnaren i Äkta varas antipris tas fram genom en öppen omröstning bland konsumenterna på Äkta varas webbplats. Förra året vann Lättas margarin gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk där den största ingrediensen utöver vatten var palmolja.

Produkten är inte med bland årets finalister men har enligt Björn Bernhardson nominerats av flera konsumenter även i år.

– De har gått ut med ett nytt recept där raps är den största ingrediensen. Detta har man däremot inte åstadkommit genom att öka mängden raps utan snarare genom att späda ut palmoljan med sheaolja som är en annan långväga fettsort, ursprungligen härstammande från Afrika, hävdar Björn Bernhardson.

Leverantörerna är besvikna över finalistplatserna i Årets matbluff.

Läs också: Tulips bacon Ä-märks

Det sista vi gör är att bluffa, säger Mats Tärning, medgrundare av Wellnox till Fri Köpenskap.

Läs leverantörernas svar här.

Här är alla finalisterna i Äkta varas antipris Årets matbluff 2019 

Skånemejerier – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb

Sötad med fruktkoncentrat

En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.

Semper gluten free – Bovete & Teff, Mjöl

Inte bara mjöl i påsen

Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Pågen – Brioche hamburgerbröd

Bakat utan karaktäristiska råvarorna

Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Läs också: Glassföretag får inte skriva "äkta råvaror"

Rå – Blåbär

Kallpressad fast värmebehandlad

Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.

Alpro – Cuisine soya vispbar

Nästan ingen soja

Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått medhjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Foto och motiveringstexter: Äkta vara

Läs leverantörernas svar på kritiken här.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Grönsaksodlare drabbas av corona

Pack Point Nordic blir livesänt

Pack Point Nordic kommer att kunna genomföras som webinar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Regeringen presenterar krispaket för småföretag

Nu presenterar regeringen ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet.

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Det råder ingen jästbrist

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Fler vodkaproducenter gör handsprit

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

Stor köttleverantör i konkurs

Stockholmsföretag med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Svagt uppåt för Atria

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

Stor variation i oro mellan producenterna

De här branscherna är mest pessimistiska.

Paradiset i konkurs

2

LRF erbjuder 8 000 jobb under krisen

Cloetta drar tillbaka utdelning – tappar lösviktskontrakt

2

De lanserar frysta fiskköttbullar

Livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig

Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

På nytt jobb
Ny CMO på Paulig

Bayn dubblade försäljningen

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Barnmat i Tetra Recart

Eatgood tecknar avtal i USA

Axel Johnson satsar på lupinprotein

Lantmännens Gogreen lanserar mathandel

Livsmedelsföretagens åtgärdslista till regeringen

Se alla Företagens egna nyheter

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Skapa enkelt skyltar med instruktioner och anvisningar

Svensktillverkad kanalplast för snabb leverans

Skydda din verksamhet!

Optisk identifiering – effektivt och smidigt!

RFID - till vilken nytta?

PRO-CONSULT fortsätter där andra ger upp

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Oberoende tester visar toppresultat

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Spårbarhet i mat- och dryckesindustrin är ett måste!

Sänd till en kollega

0.203