23948sdkhjf

Leverantörer besvikna på finalplatser i Årets matbluff: ”Det sista vi gör är att bluffa”

Skånemejerier och Rå är två av finalisterna i Äkta varas antipris, Årets matbluff. ”Vi är väldigt besvikna och tagna på sängen”.

Den ideella konsumentföreningen Äkta vara presenterade i går sin lista över de fem finalisterna i antipriset Årets matbluff.

En av produkterna på listan var Rå:s kallpressade blåbärsjuice som företaget Wellnox står bakom.

– Vi är faktiskt väldigt besvikna och tagna på sängen. Vi tycker att det är högst subjektivt och oseriöst att utse oss till finalist i den här antitävlingen. Hela vår affärsidé bygger på ledorden naturligt, geniunt och trovärdigt. Att då bli stämplade som en matbluff känns som ett slag i magen. Det sista vi gör är att bluffa, säger Mats Tärning, medgrundare av Wellnox till Fri Köpenskap.

Äkta vara anser att produkten är bluffig med motiveringen: ”Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.”

Orättvist tycker Wellnox.

– Vi skriver att produkten är kallpressad, vilket den är, och vi skriver att den är pastöriserad, vilket den är. Vi försöker inte bluffa med det. Ej heller försöker vi bluffa med att B och C-vitaminer försvinner vid pastörisering. Att däremot inte pastörisera är otänkbart eftersom blåbär är mycket känsliga. Obehandlad skulle saften bara ha en hållbarhet på sju dagar i kylskåp, och vi vill inte tillsätta konserveringsmedel i produkten, säger Thomas Sjölander, vd hos Wellnox.

Mats Tärning framhåller att den aktuella produkten, Rå:s blåbärssaft består av 100 procent svenska blåbär som pressas i Kalix.

– Samtidigt finns det konkurrenter som får kalla sig blåbärsdrycker trots att de inte ens innehåller 10 procent blåbär. Vi försöker utveckla naturliga produkter utan tillsatser som ger en starkare och friskare människa, inte lura våra kunder.

Mats Tärning.

Att produkten kallas råsaft är inte alls konstigt, menar Thomas Sjölander. Enligt Wellnox är produktionsbeteckningen råsaft skyddad enligt lag och får bara användas om produkten består av 100 procent pressad frukt, bär eller grönsaker.

Om vi rannsakar oss själva så kan det finnas dem som tycker att varumärket Rå per automatik inte ska vara värmebehandlad men mig veterligen finns det ingen färskpressad blåbärssaft på marknaden som inte är pastöriserad. Däremot är vi mycket stolta över att kunna säga att vi har 100 procent svenska blåbär i vår produkt.

Thomas Sjölander.

Även Skånemejerier, som tydligt kommunicerar att deras fruktyoghurt Bara inte har något tillsatt socker, har blivit utsedd till finalist i Årets matbluff. Orsaken är, enligt Äkta vara, bland annat att Skånemejerier istället sötar produkten med koncentrerad juice av druva och äpple, en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Läs hela motiveringen här.

"Bara är en fantastiskt god yoghurt, som har blivit väl mottagen av svenska folket. Anledningen till framgången är att Bara är en 100 procent naturlig produkt, helt utan tillsatser eller tillsatt socker. Självklart är vi besvikna över att den kallas för bluff", skriver Anette Gregow, kommunikationsdirektör på Skånemejerier i ett mejl till Fri Köpenskap och fortsätter:

"Bara innehåller inga tillsatser i form av konserveringsmedel, färgämnen, konsistensgivare (stärkelse, pektin), aromer, eller surhetsreglerande medel. Sötningen kommer enbart från frukt, det vill säga inte från sackaros (strösocker). Det stämmer att yoghurten innehåller fruktjuicekoncentrat vilket vi informerar om i innehållsdeklarationen på förpackningen. Det är för att ge yoghurten sötma. Fruktjuicekoncentratet innehåller naturliga sockerarter från frukt, och skiljer sig därför från vanligt raffinerat socker. Fruktjuicekoncentrat måste alltid innehålla 100 procent frukt och får inte innehålla några andra tillsatser. Den totala sockerhalten per förpackning ligger ca 25 procent lägre än en typisk fruktyoghurt på marknaden."

"Självklart är det viktigt att våra konsumenter förstår vad de köper och konsumerar, och vi tar detta på stort allvar. Vi kommer att se över informationen på förpackningen för att se om vi kan göra kommunikationen tydligare. Våra konsumenters förtroende är otroligt viktigt för oss och något vi aldrig vill tumma på."

Fri Köpenskap har sökt övriga finalister i Årets matbluff för kommentarer. Läs mer om antipriset och finalisterna här. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047