23948sdkhjf

Stort svinn av mat i skolan

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Det innebär att 28 ton mat skrapas av från tallrikarna varje dag. Men mest matsvinn blir det vid serveringen, innan maten ens nått tallriken. Det är ett svinn som ofta inte uppmärksammas och som innebär att ytterligare 34 ton mat slängs i skolan varje dag.

Läs också: 17 av 21 olivoljor höll inte måttet

Livsmedelsverket har gjort en kartläggning av matsvinnet i skolan, förskolan och på äldreboenden. Syftet är att ta reda på inom vilka verksamheter och var i kedjan som det slängs mest mat i onödan. Det ger kommunerna kunskap om var det är viktigast att göra insatser för att minska matsvinnet.

– Det är ett enormt slöseri med resurser när mat slängs i onödan. Men samtidigt som vi jobbar för att minska matsvinnet måste vi se till att mer av maten som lagas hamnar i magen. Det får inte bli så att det lagas för lite mat eller att matgästerna inte vågar ta tillräckligt med mat av rädsla för att behöva kasta, säger Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket.

Den mesta maten slängs innan den når tallriken

Det slängs mycket mat både i köken och vid serveringen.  Serveringssvinnet visade sig stå för den största andelen inom samtliga verksamheter. Ofta syns det här svinnet inte lika tydligt som när maten skrapas av tallrikarna efter måltiden.

Hur stort svinnet blir kan bero på hur maten serveras. Till exempel är det svårare att ta vara på mat som serverats i karotter eller om den transporterats till ett mottagningskök. Det kan även hänga ihop med tolkningen av lagstiftningen; att det kan uppfattas som svårt eller resurskrävande att ta hand om mat som blivit över på ett säkert sätt.

Många kommuner har kommit långt

Många kommuner har mätt sitt matsvinn länge och också hittat vägar för att minska svinnet. Det gäller särskilt inom skolan och till viss del även inom förskolan. Inom äldreboenden har man inte kommit lika långt. Få kommuner kan rapportera matsvinnssiffror för äldreboenden och de siffror som ändå har rapporterats in tyder på att matsvinnet där är större än i skolan och förskolan.

– Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att minska matsvinnet, men vår kartläggning visar att de flesta kommuner är på banan. Hela 80 procent kan rapportera någon form av matsvinnssiffor och vi vet att flera redan har lyckats minska sitt svinn väsentligt, säger Karin Fritz.

Första matsvinnkartläggningen på nationell nivå

I undersökningen fick alla Sveriges kommuner möjlighet att rapportera in siffror från de matsvinnsmätningar de genomfört i skolan, förskolan och på äldreboenden under 2018 eller 2019. Det är första gången det görs en kartläggning av matsvinnet på nationell nivå. Av 290 kommuner svarade 265 på utskicket. Av dem hade 80 procent någon form av matsvinn att rapportera.

De siffror som har rapporterats in ska tolkas med viss försiktighet, eftersom kommunerna har mätt sitt matsvinn på lite olika sätt, skriver Livsmedelsverket. Det gäller särskilt siffrorna för äldreboenden, där bara ett fåtal kommuner har kunnat lämna uppgifter om mängden matsvinn.

Resultatet av kartläggningen kan användas som ett underlag för kommunernas arbete med att nå ett av målen i Agenda 2030 – att halvera matsvinnet till år 2030.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Net Trading Group tappar i styrelsen

Postnord säljer dagligvarulogistiken

Dryckesbranschen gör gemensam sak för klimatet

Arlas vinst ökade marginellt

Innovativa förpackningslösningar

Så har PakMarkas utvecklats till ett ledande företag inom paketering och märkning.

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nestlé satsar på vegansk tonfisk

Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Plast på kartong ett minne blott?

Vinpriset sjunker globalt

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Fiskeriet bygger egen säljkår

Notura byter från metall till kartong

17 av 21 olivoljor höll inte måttet

Lanserar helt ny mässa

En ny mässa kommer att se dagens ljus i år - Nordic Food Industry. Vi har talat med affärsutvecklare Annika Persson på Svenska Mässan om varför Sverige behöver en ny mässa fokuserad på livsmedelsindustrin.

Forskare: Algodling kan bli lönsam industri i Sverige

Lantmännen Årets talangföretag

Slog ut Unilever, H&M och EQT i finalomgången.

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Ekomjölk i koldioxidneutral förpackning

Helvegetariskt – nej tack!

Unga säger nej till enbart vegetarisk mat i skolan.

Single-malt veteran i nya kläder

1

Ny bag-in-box-kran lättare att återvinna

Havredrycksbolag först ut i Uppsala

Skal från kaffesump ny bioplastingrediens

Vinstökning för Atria – uppåt för kyckling och convenience

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Ciderguru till Sverige – intresset bland odlarna ökar

Ökad förlust för Peckas naturodlingar – nytt växthus belastar resultatet

Fodi i konkurs: ”Kunde inte trolla med knäna längre”

Sjöstrand Coffee startar försäljning till 8 länder via Amazon

Entreprenörer pitchade idéer – prisades av Coop

LRF satsar på digitalisering – går in som delägare

Bayn får betala vite för brott mot informationsregler

Återhämtning för Probi

På nytt jobb
Kommundirektören återvänder till Polarica

Dalsspira vill ta in mer kapital

Avtal klart om köp av Pändy

Se alla Företagens egna nyheter

ebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

En kyllösning som ett steg i FN:s klimatrapport för 2030

BITO får fin utmärkelse för ny transportlåda

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Ica Supermarket Brunflo får hållbar kyla

Fatpump i hygieniskt utförande

Hjälp med tryckluftsutvärdering - Ingersoll Rand

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Öka er lönsamhet med ACS II

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Hantering av tryckluft i livsmedelsindustrin

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Energieffektiv förpackning av pizzatopping

Sänd till en kollega

0.175