23948sdkhjf

Ingen prövning för ostaffär

Tre stora mejerier får inte ta kontroll över kända varumärken.

Den affär där de tre stora mejerierna Arla Foods, Falköpings mejeri och Norrmejerier tillsammans skulle äga företaget Svensk Mjölk och därmed de tre kända varumärkena Präst, Herrgård och Grevé förbjöds av Konkurrensverket i maj förra året. Nu står det klart att domen står fast.

Arla, Falköpings mejeri och Norrmejerier hade för avsikt att köpa ut Skånemejerier från Svensk Mjölk då de var rädda för att företaget, på grund av franskt ägarskap, inte längre skulle tillverka de klassiska ostvarumärkena med svensk mjölkråvara. Konkurrensverket ansåg att en sådan koncentration skulle påtagligt hämma konkurrensen på marknaden och vara negativ för konsumenterna.

Domen överklagades då av de tre aktörerna. Men nu har Patent- och marknadsdomstolen beslutat att inte ta upp domen, vilket innebär att beslutet om förbudet av koncentrationen står fast.

– Jag konstaterar att domstolen delar vår uppfattning att överklagandena inte ska prövas i sak. Att företagskoncentrationen inte kan genomföras är bra för de svenska ostkonsumenterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

José Antonio Lalanda, vd för Skånemejerier AB, välkomnar Patent- och marknadsdomstolens beslut.

– Vi är självklart nöjda över möjligheten att fortsätta tillverka Präst-, Herrgård- och Grevéost på likvärdiga villkor, vilket gynnar inte bara konsumenter och våra kunder utan även de bönder som levererar till oss, säger José Antonio Lalanda i ett uttalande.

Domstolen avslår även företagens yrkanden om ersättning för rättegångskostnader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094