23948sdkhjf

Notura byter från metall till kartong

Norska färdigmatsproducenten Nortura byter från metallkonserv till Tetra Recart kartongförpackningar för flera produkter.

Flera av Norturas populära norska färdigmatsprodukter som exempelvis bogskinka och köttbullar har bytt förpackning från konservburk till kartong. Kartongförpackningar för konserverad mat har betydligt lägre klimatpåverkan än förpackningar av andra material, enligt en livscykelanalys gjord på uppdrag av Tetra Pak.

En kartongförpackning har exempelvis 81 % lägre klimatavtryck än en metallburk för motsvarande volym enligt livscykelanalysen. Detta beror bland annat på att Tetra Recart-förpackningar till största delen är växtbaserade, vilket minskar användningen av fossila råvaror, väger mindre och är fyrkantiga vilket gör dem transporteffektiva.

– På Nortura har vi ett aktivt hållbarhetsarbete med sikte på att minska klimatpåverkan. Med de nya förpackningarna tar vi ett kliv i rätt riktning och minskar vår årliga metallanvändning med 300 ton vilket ger positiv effekt på vårt klimatavtryck. Dessutom ger det oss en möjlighet att erbjuda våra konsumenter en praktisk förpackning som väger mindre och ger ett helt nytt intryck på butikshyllan, säger Anne Marit Panengstuen, CEO Nortura.

Kartongförpackningar bevarar också maten med lång hållbarhet utan behov av kyldistribution. Norska konsumenter kan därför enkelt ta med Norturas klassiska produkter i en ny förpackning på fjälltur eller till stugan där man kanske saknar kylskåp.

– Det är spännande att se utvecklingen där kartongförpackningar blir ett självklart val för allt fler produkter, med Norturas mat i kartongförpackning blir det enklare för norska konsumenter att göra hållbara val i butik, säger Berit Hoffmann, marknadsdirektör på Tetra Pak North Europe.

Fler initiativ till att fasa ut metallkonserven har gjorts i Norge. Matvarukedjan NorgesGruppen tog redan 2018 beslutet att deras egna varumärken inte ska förpackas i konservburkar efter 2022.

– Idag arbetar de aktivt med att ersätta med kartongförpackningar. Vi ser även att matproducenter i de andra skandinaviska länderna ställer om till kartongförpackningar där det årligen säljs ca 70 miljoner Tetra Recart-förpackningar, säger Berit Hoffmann.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094