23948sdkhjf

Stor variation i oro mellan producenterna

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

De här branscherna är mest pessimistiska.

Coronaepidemin har orsakat stor oro på världens marknader och även om det har rått brist på särskilda varugrupper i butikerna på grund av hamstring har det i nuläget inte funnits signaler på att själva produktionen eller varutillflödet kommer att påverkas negativt. Frågar man de svenska dagligvaruproducenterna om den omedelbara framtiden är det svårt att säga om det fortsätter så eller inte. Pasta, konserver och bakprodukter ser ut att kunna få problem framöver

DLF har i en undersökning under perioden 18-23 mars frågat 106 företag som säljer dagligvaror till alla Sveriges dagligvarubutiker samt restauranger och storhushåll och som står för merparten av de volymer som säljs på den svenska marknaden om hur de bedömer sin egen produktionskapacitet samt leveransförmåga för de närmaste två veckorna.

– Man kan konstatera att variationen mellan företagens produktionskapacitet och leveransförmåga är stor. I många varugrupper och under rådande förhållanden verkar situationen vara tillfredsställande, samtidigt som situationen är mer ansträngd i viss varukategorier. Det bör noteras att situationen kan förändras snabb varför undersökningens resultat ska tolkas med viss försiktighet, säger Jörgen Friman, vd för DLF.

Företagen har själv fått välja på en femgradig skala från "mycket sämre" förmåga till "mycket bättre" med "oförändrad" i mitten och även om de flesta håller sig i mitten står några företag ut. Flera företag tror på oförändrad produktionskapacitet samt leveransförmåga, och några företag däribland producenter av färskt matbröd tror till och med på förbättrad förmåga.

Bland de företag där svarande, i olika mängder, svarade att de ansåg att de förväntar sig både minska produktion och leveransförmåga finner man mejeri, kyld färdigmat, flingor, konserver, smaksättning och pasta. Av dessa var 20 procent av pastaproducenterna mycket pessimistiska om produktionen och 20 procent av konservtillverkarna pessimistiska om leveranserna. Allra mest oroade var producenterna av matöverkänslighetsprodukter där hälften trodde på mycket sämre produktionsmöjligheter.

Pappersproducenterna sticker ut i undersökningen där tron på tillverkningen var stor, hälften trodde på något bättre förmåga, samtidigt som hälften av tillverkarna samtidigt trodde på mycket sämre leveransförutsättningar.

I undersökningen tillfrågades även producenterna om sjukskrivningen på deras företag och där framkommer att 44 procent sett en oförändrad sjukskrivning, 42 procent något förhöjd och 10 procent mycket högre än normalt.

– Jag har inte fått några signaler om att sjukskrivningen påverkat produktions- och leveranskapaciteten i någon större omfattning, men detta kan naturligtvis ändras snabbt. De första som svarade på undersökningen gjorde det den 18 mars och situationen kan ha förvärrats under tiden sedan dess, säger Jörgen Friman.

DLF kommer att följa upp med ytterligare en undersökning om leverantörernas bedömning om sina egna förmågor som presenteras i slutet av veckan.

Så många producenter tror på "mycket sämre" produktionskapacitet:

Mejeri: 14 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 9 %

Läs också: Fler vodkaproducenter gör handsprit
Flingor, müsli och gryn: 13 %
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 17 %
Smaksättning:11 %
Pasta, ris, mos :25 %

Läs också: Simris Alg ställer in aktiviteter och går ner i tid
Bak & sötningsprodukter :17 %
Matöverkänslighet: 50 %

Så många producent tror på "mycket sämre" leveranskapacitet:

Mejeri: 6 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 8 %
Flingor, müsli och gryn: 18 %

Läs också: Trots brand och hamstrande: toapapperet tar inte slut
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 20 %
All världens mat 17 %
Pasta, ris, mos: 13 %
Bak & sötningsprodukter: 14 %

Läs också: Nya krispaketet kan omfatta över 300 miljarder
Djur: 25 %
Papper: 50 %

Mer om: corona | DLF
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Coops jättelager läggs på is

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Största varselmånaden i historien

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

1

Det råder ingen jästbrist

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.172