23948sdkhjf

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

På grund av risken för vissa smittor och det varierade innehållet finns idag inga möjligheter att använda hushållens svinn som foder till djur. Samma sak gäller matsvinn från restauranger och storkök. Störst potential att använda svinn som foder finns troligtvis i livsmedelsindustrin, hos grossister och lager. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket om hur mer kan bli foder från livsmedelskedjan.

Läs också: Nationell överenskommelse ska minska matsvinn

Att ta tillvara på matsvinn och restprodukter på ett effektivt sätt minskar miljöpåverkan och kan bidra till en mindre sårbar livsmedelskedja. Det är viktigt att de producerade resurserna tas tillvara på bästa sätt både i normala tider och vid perioder av exempelvis torka eller annan foderbrist.

- I första hand ska man alltid sträva efter att förebygga matsvinn men när det inte går är det mer resurseffektivt att det kommer till användning som foder än att det blir avfall, säger Karin Lindow som har lett arbetet med rapporten.

Rapporten föreslår att det ska undersökas om kontrollen kan samordnas inom områdena livsmedel, animaliska biprodukter och foder. Idag måste livsmedelsföretag som vill lämna ut foder kontrolleras av två olika myndigheter och därför betala mer i kontrollavgift. Kostnaden och bördan borde kunna minska, särskilt för de mindre livsmedelsföretagen.

Foder måste alltid vara säkert
Rapporten slår fast att det behövs mer kunskap för att fler ska kunna använda matsvinn och restprodukter. Foder måste alltid vara säkert. Generellt är möjligheterna utifrån lagstiftningens krav större för matsvinn och restprodukter med vegetabiliskt innehåll, eftersom animaliskt innehåll i vissa fall kan innebära en större risk för smittor.


Läs också: Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Utveckla logistiken mellan företag
En hel del matsvinn och restprodukter blir foder redan idag såsom bröd, potatis, melass, drav och drank. Oftast sker detta genom kontakter direkt mellan företagen. En förmedling som underlättar logistiklösningar och kan förmedla kunskap skulle kunna minska praktiska hinder. Rapporten som tagits fram i samarbete med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket pekar också på att det behövs bättre uppföljning över matsvinn och restprodukter, för att veta vad som finns och för att åtgärder ska kunna sättas in.

- Vi hoppas att rapporten ska ge ökad kunskap på området. Vi tror att fler kan göra mer för att livsmedelskedjans resurser ska tas tillvara, säger Karin Lindow.

Hela rapporten kan du läsa här.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Anrika charkuteriföretag knyter banden med nytt delägarskap

Lösviktgodiset minskar kraftigt

Mer hygienska lösningar kan vara svaret.

Alkholfri öl blir till handsprit

Restprodukt får nytt användningsområde

Svenska ärtprodukter – nu hos Ica och Bergendahls

Så mycket har coronaeffekterna ökat Icas försäljning: ”Inte sunt”

Försäljningsexplosion för Ica i mars.

Whiskybolaget anpassar till väsentlig lägre försäljning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Paulig skänker skyddsutrustning till vården

Curt Bergfors donerar miljoner till instiftande av ny professur

Altia stöttar krogbransch i kris med utbildningsstipendier

Billigare att svenskmärka

Paolos går in i frysdisken

Tex mex-kedjan Panamigas i konkurs

Signum återuppstår - på burk

Livsmedelsföretagens förslag för att rädda företagen

"Coronakrisen är en ekonomisk malström".

Vodka tillverkad av koldioxid prisas

Kartongflaskan nu på macken

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Coops jättelager läggs på is

1

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Största varselmånaden i historien

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

1

Brist på svensk färs i butikerna

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Se alla Företagens egna nyheter

​Hydroscand utökar sortimentet av spoldysor

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

​Hydroscand lanserar unik virkestorkcylinder

Kompetensutveckling på distans!

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

Sänd till en kollega

0.203