23948sdkhjf

Livsmedelsföretagens förslag för att rädda företagen

"Coronakrisen är en ekonomisk malström".

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen anser att regeringes stödåtgärder till näringslivet är lovvärda – men otillräckliga. Därför har de nu presenterat

– Den ekonomiska verkligheten för många av våra små- och medelstora medlemsföretag är brutal och skoningslös. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen är välbehövliga och lovvärda, men för flertalet av våra 800 medlemmar är de tyvärr otillräckliga. Coronakrisen är en ekonomisk malström av ett slag vi aldrig har sett och då räcker det inte långt med livbojar, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen i en kommentar.

Livsmedelsföretagen menar bland annat att de mindre företagen, istället för lån som bidrar till framtida skuldberg, ska erbjudas andra likviditetsåtgärder som kontanta bidrag, direkt sänkning av skatter samt subventioner.

– Även när det går som bäst så har de knappa marginaler och små buffertar, och i en kris av de här proportionerna så har de väldigt lite att sätta emot. De kanske klarar sig några veckor, kanske till och med en månad eller två, men sen är det slut, säger Björn Hellman.

Åtgärdsförlaget lämnades till regeringen den 3 april.

De sju förslagen i punktform:

  1. Ett system för korttidspermitteringar som möjliggör permittering ner till 0 % och täcker hela företagens kostnad för permitterad personal
  2. Slopad retroaktivitet vid ersättning för sjuklön
  3. Sänkt ränta vid anstånd med skatteinbetalning
  4. Ökad statlig garanti vid lån till små och medelstora företag
  5.  Avskaffade kontrollavgifter
  6. Direkt inkomstbortfallsstöd för att rädda hotade branscher
  7. Förberedande av överbryggande stimulansåtgärder
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.205