23948sdkhjf

Förtroendet för svensk livsmedelsförsörjning sviktar

Oron för att Sveriges matproduktion inte är tillräcklig för att försörja hela befolkningen har ökat i coronavirusets fotspår. Enligt en undersökning som Norrmejerier låtit Sifo genomföra så har förtroendet minskat hos sex av tio svenskar.

Sifoundersökningen visar att 41 procent har något mindre förtroende och 21 procent har mycket mindre förtroende för att matproduktionen i Sverige ska räcka till. Totalt  handlar det alltså om ett minskat förtroende på 62 procent.

Tydligast är trenden bland invånare i norra Sverige och Göteborgsområdet. Där har uppåt sju av tio, 66 respektive 70 procent, fått minskat förtroende för Sveriges förmåga till livsmedelsförsörjning.

– Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva. Vi behöver en långsiktigt stabil matproduktion där gårdar och lantbrukare finns kvar och kan bli fler över hela landet. Det ger god beredskap både till vardags och i kristider, säger Anna-Karin Karlsson, som i maj utsågs till Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör.

I dag är varannan tugga som svensken stoppar i munnen importerad, enligt Lantbrukarnas Riksförbund. 70 procent av mejeriproduktionen är inhemsk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125