23948sdkhjf

Bekräftat: Listeria kom från Gårdsmejeriet trots förelägganden

Stod under utredning när smittad ost såldes.

Nu står det klart att den listeriamsittade ost som hittades hos åtminstone en avliden person härstammar från Lillängens gårdsmejeri, vilket Nya Wermlands-Tidningen var först med att rapportera.

– Det är helt fastslaget att getosten var smittkällan, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket till tidningen.

Enligt Livsmedelsverkets kontrollrapporter som NWT tagit del av står det klart att Lillängens gårdsmejeri haft flera avvikelser och fått upprepade förelägganden om åtgärder samt upprepade gånger haft brister i livsmedelshygien.

Under en rutinkontroll den 17 september ska flera avvikelser upptäckts. Bland annat fanns det flugor i hela lokalen, smuts på väggar och tak samt utrustning. Även algtillväxt på en dörr upptäcktes och det fanns även ingrodd smuts och rost på verktyg vid ystgrytor. I hela lokalen återfanns kondens vilket riskerade att droppa ner i osten.

Livsmedelsverket krävde åtgärder för samtliga av avvikelserna och utlovade en återkommande kontroll för att undersöka om åtgärder utförts. Inget beslut om förbud togs dock när rapporten skrevs den 1 oktober, samma dag som Höstyran i Hagfors startade där Lillängens gårdsmejeri sålde ost till en av de personer som sedan avled i listeria.

Förbud för gårdsmejeriet att föra ut sina produkter på marknaden kom den 18 oktober och den 27 oktober beslutades att alla produkterna skulle återkallas från Lillängens gårdsmejeri på grund av listeria. Lillängens gårdsmejeri kort därefter att lägga ner verksamheten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11