23948sdkhjf

300 miljoner till gris- och fjäderfäsektorn samt växthusföretag

Regeringen ger i uppdrag om tillfälligt ekonomiskt stöd.

Den 14 februari föreslog regeringen att skattenedsättningen för diesel i jord-, skogs-, och vattenbruksverksamhet höjs tillfälligt med 2 kronor per liter, utöver den nedsättning som finns idag. Detta beräknas kosta totalt cirka 700 miljoner kronor.

Utöver det lägger regeringen nu även fram ett tillfälligt ekonomiskt stöd på 300 miljoner kronor till gris- och fjäderfäsektorerna samt växthusföretagen. Stödet ska syfta till att lindra de omedelbara ekonomiska konsekvenserna samt begränsa de långsiktiga konsekvenserna för svensk livsmedelsproduktion av det ökade kostnadsläget som har skett under 2021 och som förväntas fortsätta under 2022.

– Det känns bra att vi nu har gett Jordbruksverket detta uppdrag så att vi i snabbast möjliga mån kan betala ut de aviserade pengarna till de företagare ute i landet som verkligen behöver det, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i en kommentar.

Jordbruksverket har fått i uppdrag att redovisa utformningen av stödet och ska redovisa sina resultat den 17 mars i år. Regeringen förväntas senare att lägga fram ett förslag i vårändringsbudgeten för 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109