23948sdkhjf

Salmar: "Näringsfientlig straffskatt"

Det norska laxodlingsbolaget Salmar kallar den skattechock som tillkännagavs av Norges regering på onsdagsmorgonen för "näringsfientlig", framgår av ett pressmeddelande.

Vd Linda Aase kallar i en kommentar förslaget för "en näringsfientlig straffskatt på havsbruksbolag som skapar värden och arbetstillfällen på Norges kust".

Skatten, som ska tas ut av anledning att fiskodlarna nyttjar sig av en norsk naturresurs för verksamheten, ska uppgå till 40 procent från och med 2023 för volymer över 4.000-5.000 ton årligen, vilket höjer skattesatsen på lax till 62 procent. I nuläget rör det sig om ett förslag som ska godkännas av stortinget, Norges parlament.

"Skatten skulle ha betydande negativa konsekvenser för samtlig industri kopplad till havsbruket och tillhörande arbetstillfällen som skapas där", säger Linda Aase.

Salmars aktie rasade med 27 procent på onsdagen, medan branschkollegor som Lerøy Seafood, Mowi och Grieg Seafood sjönk med 15-20 procent. Det färöiska Oslonoterade bolaget Bakkafrost handlades samtidigt upp med 1,5 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Probi tar över distributionen av egna varumärket
Hyllade glasstillverkaren får nya ägare
Pepsi planerar personalneddragningar
KI: Konsumentpriserna har inte ökat mer än nödvändigt
Bättre skörd än väntat i Ukraina – men Ryssland tar en stor andel
Lohilo lanseras i hundratals danska butiker
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.142