23948sdkhjf

Sushi Yama i rekonstruktion

Strategin med restauranger i citylägen eller köpcentrum fungerar inte efter pandemin.

Den svenska sushikedjan Sushi Yama har de senaste åren öppnat restauranger i rasande fart. Men nu har kedjan hamnat i ekonomisk kris. I tisdags ansökte ägarna om rekonstruktion. Det avslöjar Breakit.

Bröderna Sargon och Ninos George öppnade sin första sushi-restaurang i PK-huset i Stockholm 2008. I mars 2020 köpte riskkapitalbolaget Litorina hela Sushi Yama-kedjan, som då bestod av 47 restauranger, och bildade ett nytt bolag med tvillingbröderna kvar som aktiva minoritetsdelägare.

Sedan dess har Nordens största sushikedja fortsatt att växta i rask takt och består nu av cirka 70 restauranger. 

Men nu har den snabba expansionen fått haltas. Bolaget kan inte längre betala sina skulder och har därför ansökt om företagskonstruktion.

Enligt handlingar som Breakit har tagit del av gäller rekonstruktionen de två systerbolagen Sushi Yama AB och Sushi Centralen AB, liksom moderbolaget Totoina holding och koncernmoderbolaget Sushi Yama Group AB. Sushi Yamas PR- och varumärkeschef Danny Barsoum bekräftar till nyhetssajten att rekonstruktionen gäller samtliga Sushi Yama-restauranger. 

Skulderna till leverantörer bedöms ligga på omkring 60 miljoner kronor. Totalt ska skulderna uppgå till omkring 160-170 miljoner kronor, plus ett skatteanstånd på cirka 25 miljoner.

I rekonstruktionsansökan hänvisar Sushi Yama till flera orsaker bakom problemen. Bland annat nämns att strategin med restauranger i centrala och kontorstäta delar av städer och köpcentrum inte längre är lika framgångsrik. Pandemin, konsekvenserna av kriget i Ukraina och förändrade konsumtionsvanor är andra faktorer som anges.

”En stor faktor är att över 50 procent av våra restauranger återfinns i köpcentrum eller i citylägen, vilket innan pandemin var ett framgångskoncept. Dessa har berörts signifikant av restriktioner, minskade gästflöden, förändrat gästbeteende och arbete hemifrån”, skriver medgrundaren Sargon George till Breakit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081