23948sdkhjf

Dyrare krona sätter press på företagsklimatet

Sviterna av vårens finansiella turbulens leder till en nedgång i ekonomin under hösten. Utvecklingen förstärks av att flera länder i Europa nu byter från en expansiv finanspolitik till hårda besparingar. Samtidigt drabbas många exportföretag negativt av att kronan förstärkts kraftigt på senare tid. BNP-prognosen för tillväxten 2013 sätts till 1,2 procent.
Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för tredje kvartalet, som har titeln ”Tumskruvar”.

Under våren har exportindustrin klarat sig bättre än förväntat, mycket tack vare efterfrågan från USA och Norge. Men nu kommer inbromsningen med desto större kraft, vilket stora delar av industrin känner av.

– Mycket tyder på att kronförstärkningen blir långvarig, vilket hotar exportföretagens lönsamhet och tillväxt. För att detta inte ska slå mot jobb och tillväxt behöver Sverige parera kronförstärkningen med ett bättre företagsklimat och återhållsamma löneökningar, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Företagen i Svenskt Näringslivs företagarpanel har blivit betydligt mer pessimistiska om framtiden. Företagens förväntningar på det kommande halvårets produktion har inte varit så låga sedan botten av förra konjunktursvackan i slutet av 2009.

– Den kommande tiden blir tuff för Sverige. Minskad efterfrågan från våra exportmarknader och en dyrare krona gör att exportföretagen pressas från två håll samtidigt. Positiva stimulanser sker i form av sänkta räntor och sänkt bolagsskatt. Men sammantaget kommer det att bli en svag efterfrågan i ekonomin under en betydande period framåt, säger Stefan Fölster.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.218