23948sdkhjf

Rester från produktion av grönsaker och kött ska bli nya livsmedel

Nytt forskningsprojekt på IVL Svenska Miljöinstitutet ska använda sidoflöden som uppstår vid produktionen av grönsaker och nötkött för att utveckla nya livsmedel.

Forskningsrådet Formas har beviljat sex miljoner kronor till ett nytt projekt med målet är att öka resurseffektiviteten och lönsamheten inom den svenska livsmedelssektorn. Det är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges lantbruksuniversitet, Ipsos, Axfoundation, MatLust och plattformen Matsvinnet som ska undersöka möjligheterna att ta fram nya livsmedel med produktionsrester.

Inom produktionen av grönsaker och nötkött finns outnyttjade sidoflöden i form av skal, blast, krokiga grönsaker och styckningsdetaljer. Rester som annars hade slängts, använts som djurfoder eller exporterats.

– Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen. Vi kommer att pröva råvarorna i vårt labb på IVL för att säkerställa att de är lämpliga att äta. För att få fram livsmedel som tilltalar konsumenterna kommer vi att jobba i nära samarbete med innovations- och utvecklingsteamet på Axfoundations centrum för Framtidens mat på Torsåker gård och arbeta mycket med smak- och doftupplevelser. Resultatet av produktutvecklingen kommer följas upp och utvärdera med olika tester av Ipsos, säger Emma Moberg på IVL.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Polarbröd varslar 23 tjänster
Köttkonsumtionen ökar – men svenska marknadsandelen sjunker
Efter kurstappet – nu rekommenderas köp av Axfood
Foodtech-bolag tar in 50 miljoner – ska öka expansionstakten
Nu inleds rättegången mot ägaren av uppmärksammad äggård
Han blir ny vd för Polfärskt Bröd – efter ett år på bolaget
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.111