23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Därför är din kost viktigt för träningen

Motion och träning är otroligt viktigt för att vi människor ska må bra.

Fysisk motion har inte bara en positiv inverkan på våran kropp och hälsa, utan också på vårat psykiska välbefinnande. När vi rör på oss blir vi bättre på att koncentrera oss på jobbet eller i skolan, vi får mer energi och blir gladare.

Våran kost är också otroligt viktig och påverkar hur vi mår. Om man tränar regelbundet så är en bra kost A och O för att kunna orka med träningen, bygga upp muskler och återhämta sig efter träningen. Man kan säga att våran kost fungerar lite på samma sätt som när vi tankar bilen med bensin. Det är själva bränslet som ska få våran kropp till att fungera och prestera optimalt.

Viktigt med protein, fett och kolhydrater
Vi blir hela tiden bombarderade med nya råd och tips på vad vi ska äta, vilka dieter som vi ska pröva och vilken mat som vi absolut inte ska äta. En bra och balanserad kost består av makronutrienter och mikronutrienter. Makronutrienter är alla ”stora” byggstenar som kroppen behöver så som protein, kolhydrater och fett. Mikronutrienter är alla ”små” byggstenar så kroppen behöver (men i mindre mängder) som mineraler och vitaminer.

Om man nu vill få det mesta ut av sin träning, vad ska man då tänka på när det gäller intaget? Det beror helt på vilken slags träning det handlar om och vad målet med träningen är. Handlar det om styrketräning så är det viktigt att få i sig en proteinrik kost. Är det konditionen som det handlar om (t.ex cykling eller långdistanslöpning) så är det viktigt att få i sig mycket kolhydrater.

Protein, fett och kolhydrater
Protein är ett viktigt näringsämne att få i sig när man ska bygga muskler. Protein finns i mat så som ägg, fisk, kött och ost. Ett annat smart och enkelt sätt att få i sig protein efter träningen är sk. proteintillskott. Det finns många olika slags proteinsnacks på marknaden; allt från bars till drycker.

En stor fördel med att köpa protein i pulverform är att du på ett lätt och smidigt sätt kan anpassa doseringen efter just ditt behov. Proteinpulver från Bodylab är lätt att ha med sig i gymväskan t.ex och kan snabbt blandas med antingen vatten, mjölk eller juice.

Kolhydrater är bra att få i sig en eller två timmar innan träningen då det ger energi. Kolhydraterna som finns i maten bryts helt enkelt ned till glykos som sedan används som energi i kroppen. Kolhydrater får man i sig när man äter fullkornsbröd, fullkornspasta, råris samt en del frukter och grönsaker så som jordgubbar, morötter, rödbetor och äpplen. Matvaror som innehåller ”nyttigt” fett är t.ex avokado, nötter, frön och vegetabiliska oljor.

Sänd till en kollega

0.047