23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så väljer du rätt stekpanna

Att spendera lite extra pengar för att köpa en stekpanna av god kvalitet är inte så dumt om man älskar att laga mat. Det finns många olika typer av stekpannor som passar olika behov och preferenser. Att välja rätt stekpanna kan vara svårt, och det finns några saker du bör tänka på innan du gör ett val. Det första du kan göra är att kolla in Konsumentmagasinets artikel, Stekpanna bäst i test där de går på testar och analyserar stekpannor i olika produkttester.

Vad ska man tänka på när man väljer storlek?

När du väljer storlek på din stekpanna är det viktigt att tänka på hur mycket mat du vanligtvis tillagar och vilken sorts mat. Om du ofta lagar mat för en eller två personer rekommenderas en mindre stekpanna som har en diameter på cirka 20-25 cm. En sådan stekpanna rymmer ungefär 1,5 liter och passar bra om man bara ska laga till sig själv eller några andra personer. Fördelen med att använda en liten stekpanna är att den inte tar upp så mycket plats i köket och den är lättare att hantera, dessutom sparar man tid och energi då en mindre stekpanna blir varm fortare än en större stekpanna. 

En större stekpanna som har en diameter av cirka 28 cm rymmer upp till 3 liter och passar bättre om man vill laga mat för flera personer samtidigt. Den är ganska tung men ger dig möjlighet att laga mer mat samtidigt utan att det blir trångt i pannan. Fördelen med en större stekpanna är att den kan hantera mer ingredienser, vilket gör det möjligt för dig att experimentera med olika typer av recept samtidigt som du sparar tid genom att slippa använda flera små stekpannor.

Vilket material ska stekpannan vara gjord av?

Stekpannor är vanligtvis gjorda av olika typer av metaller, som aluminium, rostfritt stål eller koppar. Aluminium är det mest populära materialet för stekpannor eftersom det är lätt och billigt. Det har också en god värmefördelning, vilket innebär att maten jämnas ut när den steks. Rostfritt stål är ett annat populärt material för stekpannor eftersom den håller sig ren längre. Koppar har den bästa värmefördelningen av alla metaller, men det kan vara dyrt och kräver regelbunden polering för att hålla sig rent.

Vissa stekpannor kan innehålla fluorider som kan vara skadliga för hälsan. Fluorid är ett ämne som finns naturligt i vatten, luft och mark men det kan också tillsättas till stekpannor för att göra dem mer resistenta mot slitage. Det har dock visat sig att fluoridet som tillsätts till stekpannor kan vara skadligt om det intas i höga doser. För att undvika farliga nivåer av fluorid bör man undvika att använda stekpannor som innehåller detta ämne.

Välj gärna en stekpanna som tål maskindisk

Det är viktigt att kontrollera om din valda stekpanna tål maskindisk eller inte. De flesta moderna stekpannor har etiketter som anger om de kan diskas i maskin eller inte. Om du inte hittar någon etikett, bör du fråga butikspersonalen för att vara säker på att du köper rätt produkt. När det gäller rengöring och skötsel av din stekpanna, bör du alltid följa instruktionerna som medföljer produkten. Förutom att ta hand om din stekpanna ordentligt, bör du också se till att använda rätt typ av matolja när du lagar mat i den.

Sänd till en kollega

0.031